Hur gör man en rättningsverifikation?

Anonym
Jag har nu sett att jag bokfört fel på en händelse ifrån föregående räkenskapsår.

Som jag förstår ska man göra en "rättningsverifikation" på det nuvarande året men jag vet ej hur jag går till väga?

Gör man:
"Rättning av verifikation nr. 34"
1930 Företagskonto: K 0.50 kr
3011 Försäljning tjänster, 25 % moms: D 0.50 kr


Detta kommer väl ändå ej att stämma?
1073
139
Ifall detta stämmer eller inte beror på ifall det återspeglar verkligheten eller inte. Det du säger att du vill åtgärda med denna rättningsverifikation är att: Företagskontot har felaktigt ett saldo som är 50 öre större än det är i verkligheten Försäljning av tjänster 25 % moms har felaktigt ett saldo som är 50 öre större än vad det ska vara Ifall ovanstående stämmer åtgärdar du det med föreslagen kontering.
Anonym
Tack för svar Stig! Ja, verkligheten är att jag har en femtioöring för mycket på bokföringens företagskonto(dvs denna finns ej på mitt bankkonto). Den dök upp ifrån en händelse av försäljning med moms 25%. Jag tänkte alltså helt enkelt återföra femtioöringen dit den kom ifrån. [b]MEN [/b]nu ser jag att felet är att det är kunden som ej betalat hela fakturabeloppet som jag skrivit och missat femtioöringen! När jag bokförde detta så måste jag ha fört in beloppet på fakturan och inte det som faktiskt trillade in i bankkontot. Om jag rättar detta på det sätt jag ville så stämmer det inte överens med fakturan... Händelserna förenklat: 1) Jag skickar en faktura på 5 650, 50 kr varav moms 1 129, 60 2) Kund betalar endast 5 650, 00 kr och jag missar detta. 3) 2 år senare upptäcker jag problemet och försöker lösa differensen samt en faktura som ej stämmer överens med verkligheten.
1073
139
OK, jag förstår. Jag tycker definitivt att fakturan överensstämmer med verkligheten, verkligheten är att du bokfört fel när den inbetalades. Nu vet jag inte om du bokför enligt faktura- eller bokslutsmetoden, men vilken än du använder borde väl fakturan bokförts rätt? Om du använt bokslutsmetoden (vilket jag antar genom att felet uppstått på bankkontot) så bokförde du fakturan rätt, men 50 öre för mycket på bankkontot. Det skulle jag helt enkelt rätta till idag genom att bokföra ett eget uttag (ifall det gäller enskild firma eller handelsbolag) eller minska skuldkontot till mig själv (om det gäller aktiebolag).
Anonym
Jepp! Jag kör med bokslutmetoden i en enskild firma. Fast fakturan stämmer väl inte med verkligheten då en femtioöring skiljer? Faktura: "Betala 5 650,50 kr tack" Verklighet: Endast 5 650,00 kr betalades. Också verklighet: Jag bokförde fel genom det som stod på fakturan och inte det belopp som faktiskt betalades in.
1073
139
Det är fakturan som gäller och det som anges på den ska bokföras, vilket du gjorde rätt. Sen har kunden inte inbetalat hela fakturabeloppet och där har du felaktigt bokfört som att så har skett - vilket resulterat i att bokfört saldo på företagskontot är högre än vad det i verkligheten är. Så här borde du ha bokfört: K 3XXX Intäkt............................................4 520,90 K 26XX Utgående moms.....................1 129,60 D 19XX Företagskonto.........................5 650,00 D 15XX Kundfordring.....................................0,50
Anonym
Aha! Tack för klargörandet! Kundfordring har jag bevisligen dålig koll på... Men då rättar jag alltså till detta som du nämnde tidigare med ett Eget Uttag på 50 öre? Och låter den felaktiga bokföringshändelsen ligga kvar? Det känns ju lite skumt dock då det inte skett något Eget Uttag på femtio öre när man sedan jämför med bankens kontoutdrag? Jag behöver ju ett kvitto som styrker det också... Bör man skriva ihop någon form av bokföringsorder kanske?
1073
139
Självklart handlar det här inte om något egentligt eget uttag, det är bara ett enkelt sätt att rätta till det felaktiga saldot på företagskontot. Egentligen ska du ju kräva kunden på 50 öre så här ett par år i efterhand... En bokföringsorder som visar aktuell kontering duger bra som verifikationsunderlag.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.