Hur gör bolag när de bokför fester, matc, etc.

3
Hej,

Jag har i några år arbetat för olika medelstora företag som alla har haft extremt mycket förmåner för sina anställda. Lyxfrukost varje dag, fika, kaffe, mänger med alkohol i kylarna att ta när som helst, stora fester med fri gästlista, middagar, evenemang, middag på jobbet etc.

Jag har förstått att det mesta av detta såklart ej är avdragsgillt, men jag har inte heller sett något märkvärdigt på min lönespec om att dessa förmåner ska ha dragits från min lön. Dessutom kommer många gäster till företagsfester som knappast kan dras av från en enskild anställds lön.

Min fråga är hur detta bokförs. Som exempel, låt oss säga att bolaget köper in alkohol för 50k till en fest där både anställda och gäster kommer förtära detta, men ingen gästlista eller register på vem som varit där finns. Hur går det till?

Dessa bolag är absolut inga bedragare eller skumma på annat sätt. Vissa står till och med under finansinspektionens tillsyn då de sysslar med verksamhet som kräver det. Så jag tror att rent skattefusk eller felbokföring inte är en förklaring.

Tack på förhand
1472
246
När man tittar på sånt här så måste man ha klart för sig skillnaden på avdragsgillt och skattemässigt avdragsgillt. En del av kostnaderna är ju helt okej att dra av skattemässigt enligt skatteverkets schabloner, men det är ganska små summor i sammanhanget. Resterande del betalas av bolaget och dras av i räkenskaperna, men i deklarationen sen, så återförs dom som 'ej avdragsgilla', vilket betyder att bolaget får betala skatt på det. Men bolagsskatten är ju 22%, så det är ändå betydligt billigare att låta bolaget betala, än att exempelvis nån i ledningen skulle ta ut lön för att sen betala festandet privat.
1009
206
Sedan kan man fundera på i vilken omfattning detta sker och om det är skattefri förmån för anställd eller ej skattfri förmån, eller rent av privat levnadsomkostnad.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
3
Hej, Tack så mycket för svaren. Precis, det var det där med förmån som jag blev osäker på. Om jag förstått det rätt så räknas i princip allt man äter/dricker som privat förmån och ska skattas av de anställda. Hur blir det med sånt i mitt exempel? Ingvar om jag förstått dig rätt så kan man alltså exempelvis köpa dryck för 100 000 på företaget och senare låta företaget betala skatt 22% på det? Gäller det även fruktkorgar, lunch, middag, etc? Tack så mycket för era svar
1009
206
Hej, Nej långt ifrån allt man äter och dricker ska skattas av de anställda. Tex fruktkorg, kaffe, enklare fika är avdragsgillt för företaget och skattefri förmån för anställda. Dvs hela kostnad med moms kan dras av för företaget och du som anställd behöver inte tänka på saken. Lunch/middag/frukost är inte avdragsgillt längre för företag, men momsen är det i det fall det rör sig om representation internt eller externt. Dock är det i många fall skattefri förmån för anställda. Företaget betalar alltså 22% skatt på maten, men får dra av momsen och den anställde behöver inte tänka på saken. När det gäller måltider är det dock inte helt enkelt. Vissa saker är skattefri förmån medan andra inte. Du kan tex inte bjuda en anställd på mat varje dag. Enklast är att läsa på Skatteverket efter dina specifika fall. Man kan vidare fundera på vad som är privata levnadskostnader. Dessa är inte avdargsgilla i företaget och ska skattas av mottagaren. Tex om du bjuder din familj på en semesterresa, fruktkorg till ditt hem, daglig lunch osv. Det här kan ju vara rätt krångligt. Både att hålla koll på vad som är vad, men också för den anställde. Det är ju trots allt arbetsgivaren som ordnar allt och man hoppas ju att de gör rätt. Tyvärr kan man som anställd också drabbas av arbetsgivarens fel. Då kan man få skatta för förmåner i efterhand. Dock är jag osäker på i vilka fall man även kan få straff för det (skattetillägg mm). Möjligen om man är den anställde som fixar ett visst event och därmed är insatt. Men du ska nog utgå från att fri frukost, fri alkohol mm ska vara skattepliktigt. Företagen kanske chansar på att de inte ska kollas på de punkterna eller att man inte kan spåra vem som fått del av det ifall man blir granskad.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1009
206
[quote="Bob Svensson" post=57996] Ingvar om jag förstått dig rätt så kan man alltså exempelvis köpa dryck för 100 000 på företaget och senare låta företaget betala skatt 22% på det?[/quote] Det där gäller ju om det inte rör sig om en skattepliktig förmån.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1472
246
Fruktkorgar kan man nog köpa, om man vid en fråga kan förklara att personalen äter frukt för 100 000 medan dom är på jobbet.. Annars kan man ju lite förenklat säga att det som personalen bjuds på, inte får ersätta ett huvudmål. Så middag ska ju då egentligen tas upp som förmån, för då slipper den anställde äta middag hemma, och att äta middag hemma är ju en privat kostnad. Så mycket av det du tog upp i ditt öppningsinlägg skulle förmodligen intressera skatteverket. Men man vet ju inte, chefen kanske har skattat av själv för massor av mat.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.