Bokföra faktura med tågersättning

4
Hej!
Jag håller på och bokför mitt första år som enskild näringsidkare och har stött på en fundering.

Jag skickade i våras en faktura till kund med kostnaden för mina arbetstimmar och kostnaden för tågresor. Tågresorna är ju betalade och bokförda redan, men den enkla men svåra frågan är alltså;
Hur bokför jag fakturan? Jag vill ju inte betala skatt på tågresan. Bokför man det som en slags klumpvinst och skriver i deklarationen sen eller ska man speca upp?

Tack för svar!
1073
139
Hej, Om du har fakturerat tågresan till kund bokför du den som en intäkt. Då får du indirekt betala skatt för tågresan, men när du köpte resan bokfördes det som en kostnad så effekten blir då att dessa tar ut varandra. Alltså i slutändan ingen skatt för tågresan.
4
Hej, tack för svar! Nu har jag undersökt den här inbetalningen lite mer och det visade sig vara lite mer komplicerat... Min kund har alltså betalat för min arbetskraft, tågbiljetter OCH för inköp till projektet som jag har gjort med mitt privatkonto. Han har alltså fått(köpt) dom kvittona av mig men istället för att föra över pengarna till mitt privatkonto har han alltså lagt på dom på fakturan... Så frågan är nu om det finns något konto att använda i verifikationen i bokföringen som på något sätt beskriver vad för typ av extra summa det här är? Jag vet verkligen inte hur jag ska göra detta. :unsure:
1073
139
Hmm, du skriver att kunden "lagt" pengarna på fakturan. Men det är väl ändå du som skapat fakturan? Menar du att det är så att kunden vid fakturabetalningen förutom fakturabeloppet på eget bevåg dessutom betalat beloppet för resekostnaderna?
4
Hmm okey, jag ska försöka vara lite tydligare. Jag skickade en faktura på detta: Arbetskraft: 34 781 kr Tågresor: 2 579 kr Alltså sammanlagt: 37 360kr Han betalade sammanlagt: 41 020 kr I detaljerna på betalning kan jag (på banken alltså) läsa detta: Utlägg: 3660kr Faktura nr 103: 37 360kr Och utläggen som han refererar till i fakturan är alltså inköp av material till projektet som jag har betalar för med mitt privata bankkort, ej på företaget. Tanken var att det skulle bli lättare för mig, att jag inte skulle behöva bokföra alla dom kvittona men nu blev det bara krångligare istället.
1073
139
Jag trodde problemet var tågresan, men det gäller alltså utlägg du har gjort för kundens räkning. Bokför då den del av betalningen som avser utläggen som egen insättning, då blir det skattemässigt rätt.
4
Jo när jag skrev första inlägget var tågresan problemet, men ja, sen dök det upp ännu en grej :P Jag är ledsen att det blev lite förvirrat. Men tusen tack för hjälpen! Då fyller jag i det som en egen insättning och kan äntligen fortsätta med bokföring :D TACK!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.