Vad betyder det egentligen att något är "avdragsgillt"?

1
En term som det slängs mycket med i företagarsammanhang är "avdragsgillt". Men ingenstans har jag lyckats hitta en beskrivning på vad det egentligen betyder för mig som egenföretagare, rent ekonomiskt.

När jag startade mitt företag fick allt det här snacket om avdragsgillt mig att tro att avdragsgillt betyder att det är avgifter som jag inte alls betalar själv. Alltså om jag köper något avdragsgillt för 3000 så är det 3000 kr som jag själv inte behöver betala.

Men när jag deklarerar får jag inte alls det här att gå ihop. Det är ju inte som att det finns en särskilt ruta för "avdragsgilla kostnader", utan jag ska enbart redovisa min vinst och icke avdragsgilla kostnader. Då blir min slutsats att sådan som är avdragsgillt egentligen betyder att det är sånt som jag inte skattar på.

När jag suttit här och funderat på det kom jag fram till två scenarion där alternativ 2 verkar vara det som stämmer???

1.

Jag tjänar 30 000 kr i mitt företag.
Då ska jag skatta ca 10 000 kr.
Sedan gör jag ett inköp för 10 000 kr.
Om jag hade fått dra av hela kostnaden hade jag ju då inte betalt någon skatt alls.

2.

Jag tjänar 30 000 kr.
Jag ska skatta 10 000 kr.
Jag gör ett inköp för 10 000 kr.
Då blir min vinst 20 000 kronor.
Eftersom jag skattar på vinsten ska jag då skatta ca 7000 kr.
I praktiken får jag då alltså inte tillbaka hela summan av 10 000 kr, bara de 3000 kr som jag inte betalar i skatt.

Stämmer nåt av det här eller är jag helt ute och cyklar!?
1073
139
Du är inte ute och cyklar utan det är mycket riktigt alternativ nummer 2 som stämmer. Att något är avdragsgillt betyder att skatteunderlaget minskas med det avdragsgilla beloppet. Det i sin tur betyder att skatten minskar med aktuell skattesats multiplicerat med det avdragsgilla beloppet, skattar du t.ex. 50 % av vinsten minskas skatten med halva avdragsgilla beloppet - du tjänar alltså då hälften av beloppet på att göra avdraget. För en egen företagare som kör bil i tjänsten och tar ut skattefri bilersättning (vilken är avdragsgill i företaget), innebär det här att företagaren endast får behålla ett belopp som motsvarar sin aktuella marginalskatt multiplicerat med bilersättningen. En anställd som får skattefri bilersättning från sin arbetsgivare får däremot behålla 100 % av ersättningen. Det här är ju förstås väldigt centralt i företagsekonomi, men får ju även effekt i privatekonomi. Ett exempel är bostadsförsäljning där en renoveringskostnad är avdragsgill, eftersom reavinstskatten är 22 % innebär det att skatten minskas med 22 % av renoveringskostnaden - resterande 78 % av kostnaden får säljaren stå för.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.