Inköp före företagsstart - hur bokför jag.

12
Har läst ett antal trådar på samma ämne, men jag förstår inte riktigt. Hoppas någon kan bena ut det här åt mig. Situationen är som följer:



Jag ska starta mitt företag den 1/3.



Innan dess behöver jag köpa in en maskin, företaget jag ska köpa maskinen av kan inte fakturera mig efs jag inte har ngt företag. Därför måste jag betala i förskott.



Jag har läst att man kan "ta in" sånt som är köpt upp till ett par månader före i bokföringen, men hur bär man sig åt? Jag ska bokföra enligt kontantmetoden - om det spelar någon roll.



Jag vet att jag kan sätta in maskinen som inventarie - men jag vill ju lyfta momsen också - och det kan jag väl inte då?



Tanken var ju att de första händelserna skulle vara:

->egen insättning 40000

<-inköp maskin 30000



Men hur gör jag nu?

Kan jag bokföra det nu, fast företaget inte är startat (dvs med dagens datum), eller ska det ske den 1/3? Men då har jag ju ingen verifikation som stämmer (kan inte sätta in 40000 eftersom jag bara äger 10000 och jag kan ju inte köpa maskin för 30000 om jag bara har satt in 10000)?



Snälla ge mig lite "hands on" - hur jag ska göra!
720
Den första frågan jag ställer mig är varför du satt 1/3 som startdatum om du måste köpa in din maskin redan nu i februari? Endera skulle du jau satt startdatum till ex den 20/2 eller också vänta med att köpa maskinen till efter den 1/3. [br]du kan inte lyfta momsen om du köper nu men det rör sig ju bara om nåfra dagar så varför inte vänta till nästa vecka med att beställa så löser du ju alla problemen. [br]Sedan hade jag lite svårt att hänga med i din slutkläm om pengar och kostnader jag försår inte riktigt hur du räknar fram och tillbaka. Likviditetsmässigt påverkas ju ingenting vid själva köpet om du har företaget eller ej registrerat, det är inte förrän du får återbetalningen av momsen som det är någon skillnad dvs för din del antagligen december 2008. [br]Jag menar om du bara äger 10.000 så kan du ju inte betala 40.000 för en maskin och kan du inte betala 40.000 för maskinen så kan du ju inte boka det som egen insättning och varifrån komde 30.000 som du tänkte boka som maskinen kostade den inte 40.000?

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.