Inventarier och kapital

4
Hej! Jag har tre frågor om bokföring.



1) Jag har startat ett musikföretag (handelsbolag) tillsammans med en vän. Huvuddelen av våra inköp kommer att röra ljudinspelningsapparater. Eftersom det inte finns något konto för detta i baskontoplanen, bör jag använda kontot 1225 Verktyg? Eller är det bättre med kontot 1221 Inventarier?



2) Vi startade handelsbolaget i november 2006 (med förlängt räkenskapsår till december 2007). Månaden innan (dvs. okotober 2006) köpte vi en mikrofon eftersom det fanns ett tillfälligt priserbjudande på denna. Kan vi dra av momsen för detta inköp om vi tar in mikrofonen i företaget?



3) Jag är också kassör i en musikförening och ska sköta deras bokföring. Detta har gjorts i excel, men jag har köpt in ett särskilt bokföringsprogram för ändamålet. Min nybörjarfråga gäller: Hur gör jag med det kapital som redan finns i föreningen när jag börjar bokföringen? Ska jag skriva in detta i programmet på något särskilt sätt?



Tack för hjälp!



Mvh /Morgan
589
1
1. Spelar ingen roll. Använd det kontot du vill inom 122x och döp det till Inventarier-ljudinspelning eller något liknande. [br] [br]2. Som jag har förstått det ska det gå bra. [br] [br]3. Ja, klart du ska få med dig kapitalet. Hela ingående balansen faktiskt (alla tillgångar, alla skulder, eget kapital) ska in på sina respektive konton i programmet som ingående balans.
4
Tack för svaret! [br] [br]Kanske bäst att kolla med skatteverket om fråga nr 2, dvs. om inventariet inköpt strax (obtober 06) före företagsstarten (november 06). [br] [br]Jag hittade en liknande fråga i en annan thread, och där fick personen svaret att skatteverket kollar när verksamheten startade, och att de transaktioner/tjänster som utförts sedan det datumet blir momspliktiga. Det verkar alltså inte vara det datumet när man får f-skatte-sedeln som gäller. [br] [br]När jag första gången ringde skatteverket för att fråga vilket startdatum jag skulle skriva i ansökningspappren svarade en vresig tant: "När startade ni er verksamhet?". Jag var redan nervös inför samtalet med "myndigheten" och blev nu ännu nervösare (var det en testfråga?). "Vi har ju inte startat någon verksamheten än eftersom vi inte har startat företaget ännu", stammade jag. "Men varför ska ni starta ett företag om ni inte har någon verksamhet?", svarade hon ännu vresigare. Av detta blev jag helt mållös, det kändes som gåtan om hönan och ägget. Men hon sa iallafall till slut "då sätter vi väl november 2006 då.". Hur mycket enklare hade det inte varit om jag istället fått frågan ifall vi hade tagit något steg mot att starta företaget, t.ex. köpt inventarie eller liknande, och på så sätt satt det som startdatum. [br] Nåväl, andra personer på skatteverket har varit hjälpsamma och trevliga, så jag vill inte dra alla skattetjänstemän över en kam.
2066
2
[quote="Morgan"]Hej! Jag har tre frågor om bokföring. [br] [br]2) Vi startade handelsbolaget i november 2006 (med förlängt räkenskapsår till december 2007). Månaden innan (dvs. okotober 2006) köpte vi en mikrofon eftersom det fanns ett tillfälligt priserbjudande på denna. Kan vi dra av momsen för detta inköp om vi tar in mikrofonen i företaget? [br] [br]Du kan ta in mikrofonen och dra momsen för den utan dåligt samvete. Ingen kommer ha några synpunkter på en sak du köpte månaden innan och som uppenbarligen hör till er verksamhet. [br] [br]// Jonathan
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
4
Tack Jonathan! Jag kommer att köra på det nu och hoppas att det går vägen! Man vill ju vara säker på att inte begå några bokföringsmässiga eller skattetekniska misstag.
488
[quote="Morgan"] När jag första gången ringde skatteverket för att fråga vilket startdatum jag skulle skriva i ansökningspappren svarade en vresig tant: [/quote] [br] [br]Trist att höra att det fortfarande tycks finnas skattefolk av den gamla stammen, som verkade se företagare som en fiende de skulle bekämpa. Tack och lov upplever jag att de är ganska ovanliga nuförtiden. Tråkigt för dig att du drabbades av en sån.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.