lön - egenföretag med frun

2
Hejsan,



Jag och min fru har precis startat en enskild firma, men detta är vi sidan om av våran vanliga jobb. Jag har betydlig högre inkomst än min fru och vi gärna få upp hennes SGI för att vi planera ett ha en till barn. Vi fundera om vi måste ta ut "lön" från företaget i lika delar, eller kan hon ta ut mera än jag. Vi ha gemensam konto så det bli svart att bevisa var vi har gjort, det bli först när vi deklarera 08.



Tack på förhand!
2
Om jag inte tar fel så måste ni ha ett handelsbolag även om ni är gifta (om det finns mer än en delägare dvs du och din fru). [br] [br]Ni kan göra en resultatuppdelning på era N3A-blanketter där du och din fru får olika del av företagets resultat, gör egna periodiseringar etc. På så sätt kan du "fylla på" en persons inkomst så ert SGI blir optimalt. Jag tror maximalt SGI nås vid en bruttolön på strax över 25000. [br] [br]Se bara till att inte hamna över 25000/mån i bruttolön (exkl sociala avgifter) för då får du de där otrevliga 20% i extra skatt på överskjutande del.
2
Dubbelpost
488
Nejdå, gifta eller sambor kan ha en enskild firma ihop. [br] [br]Inkomstskattelagen 60 kap har en del regler om hur ni får lov att fördela inkomsterna i er enskilda firma mellan er. Där står att om den ena maken "med hänsyn till utbildning, arbetsuppgifter och övriga omständigheter kan anses ha en ledande ställning i näringsverksamheten" anses den maken som företagsledande, och då ska den maken skatta för hela inkomsten. [br] [br]Den andra maken får ta upp så mycket inkomst som är marknadsmässigt för den makens insats och arbete i företaget.
2
Tack för hjälpen! [br] [br]Jag ska i och kolla på Inkomstskattelagen 60 kap. [br] [br]Tack igen :)

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.