Försäljning inom EU

1
Jag bedriver en verksamhet där jag får betalt från flera kunder inom EU, med giltigt VAT nummer. Alltså ska ingen moms läggas på försäljningen.

Det är provisionsbaserat och de betalar efter egen avräkning in pengar till mitt bankkonto utan att jag fakturerar något i förväg.

Nu till min fråga, hur kan jag upprätthålla en snygg reskontra gentemot dessa kunder och samtidigt uppfylla skatteverkets krav på att köparens VAT nummer skall framgå på fakturan om den ska vara momsfri inom EU?

Kan jag, som jag har börjat med, upprätta en faktura i efterhand med det belopp jag har fått inbetalt och bokföra den som vanligt MEN inte skicka den till kunden?

Jag har ju redan fått betalt..

De kunder det rör sig om är Google AdSense och flera s.k. Affiliatenätverk.
589
1
Hej rib![br][br]Det låter som om du har börjat rätt. Men ärligt talat så måste jag tala med en skatteexpert (momsexpert) om det här för att jag ska kunna säga att du gör helt rätt.[br][br]En sån expert har jag på mitt jobb, men att ta hans råd till ett sånt här forum kräver lite smidighet. Jag återkommer när jag har kunnat träffa honom utan att han tar betalt som skatteexperter normalt sett tar betalt.
7
Hej.[br][br]Jag ber om ursäkt att jag drar upp en sån här gammal tråd, men jag sitter i precis samma sits och funderar över precis samma sak.[br][br]Jag gör en del översättningsjobb till ett företag i Kina. Jag översätter de jobb jag hinner med och får utbetalning därefter. Jag fakturerar inte heller dem utan pengarna "kommer automatiskt".[br][br]Jag får betalt i dollar, men det omvandlas omedelbart till SEK när jag får tillgång till pengarna på mitt bankkonto/PayPal.[br]Eftersom jag helst av allt vill slippa allt vad valutavinster/valutaförluster osv heter när det gäller att bokföra så har jag samma funderingar som rib.[br]Är det inte möjligt för mig att dra upp en faktura på den faktiska summan (i SEK) som jag fick betalt efter att betalningen kommit?[br]Eller är det inte ok att bokföra en fakturasom jag faktiskt inte har skickat till kunden, trots att beloppet och allting på den stämmer?
1324
2
dodervang. Eftersom du redan vet vad växelkursen blir borde det vara lätta att bokföra. Vad du gör är att skriva fakturan i dollar men sedan bifogar du bara kontoutdraget med denna transaktion markerad. Sedan konterar du bara med den summa som du fick in. + dessutom paypals avgifter som bankkostnader. [br][br]rib. Tycker du skall trycka ut ett "kvitto". Om sedan kunden inte vill ha dett a kvitto är ju upp till honom. [br]Och du missar väl inte kvartalsrapporten för momsbefriad försäljning till EU. [br][br]Hans[br][br][br]
589
1
Hoppsan, det här ämnet hade jag glömt av. Men hfohrman gav bra råd, tycker jag.
88
Varför ska du göra en faktura ? Det räcker med underlag från motparten på utbetalningen om det exempelvis avser betalning för Google AdWords/AdSense. [br][br]Mvh
Med vänliga hälsningar

Jens Nylander
Grundare av Jens of Sweden
Grundare av JAYS
Idag grundare och VD för Proenzy (http://www.proenzy.com)
7
Räcker det kanske till och med att ha ett kontoutdrag som underlag där transaktionen framgår?[br]Eller behöver jag någonting från motparten?
1324
2
Enilg en annan tråd gäller inte mitt momssnack när det är tjänster. Så jag tar bort den. [br][br]Jag skulle nog ändå göra ett kvitto. Tar ju inte många sekunder. [br][br]Hans[br]

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.