Hur ska jag göra?

26
Jag sålde på nätet och åkte på en skatterevision och dom ansåg att jag bedriver näringsverksamhet. Så nu har jag startat en enskild firma. Hur i hela världen bokför jag alla transaktioner som gått ut och in på mina konton kors och tvärs?
Jag måste redovisa från 1 januari -07. Kan jag redovisa endast de transaktioner som har rört "företaget" (som jag inte visste att jag hade  :'( )

Börjar nu med mitt bankgiro och mitt nya företagskonto, och kommer bara använda det i fortsättningen.  Kan jag lägga upp ett konto som avser mitt gamla bankkonto och föra transaktionerna där som har varit fram till jag startade firman?

Eller hur ska jag gå tillväga för att få rätt på alla transaktioner?
2360
37
Ja det verkar som du börjat i slutet. Om det är stor omsättning du får så kan man göra en del innan du fortsätter med galenskaperna, men då får du ta dig till min e-post adress.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
26
Nej, det handlar om några försäljningar på Tradera bara, och det rör sig inte om mycket pengar, men ändå.
2360
37
Ena stunden pratar du om alla transaktioner för att i nästa stund tala om några försälningar. För det senare startar man ingen firma, så vad gäller?
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
26
Transaktionerna som rör det dom kallar firman är inte så många. Jag har haft 35 st försäljningar i år. Vad jag menade var att eftersom jag har haft mitt privata bankkonto så är det ju massa transaktioner såsom privata uttag, betalning av räkningar, överflytt av sparpengar till andra konto osv. [br]Min fråga var om jag bara kunde ta med dom transaktionerna som rörde min försäljning?
589
1
Javisst. Inte ska du ta in dina privata saker i firmans bokföring. Det är enbart det som hör till firman du tar in i bokföringen.[br][br]Problemet här är, antar jag, att du använt samma konto till "firman" (skriver så eftersom du till en början inte visste om att det var firma) som till dina vanliga in- och utbetalningar som privatperson?[br][br]I det läget skulle jag bokföra de in- och utbetalningar som rör firman mot Eget uttag (konto 2013, här bokför du alltså inbetalningar till firman (kan låta underligt, men inbetalningarna innebär ju att pengarna går in på ditt privata konto, alltså försvinner de från firman) på debetsidan, kredit ett intäktskonto) respektive Egen insättning (konto 2018, här bokför du pengar ut från ditt privata konto (det blir ju som att du privat betalar något som hör firman till) kredit, debet något kostnadskonto).[br][br]Eller hur skulle ni andra göra?
26
[br]Ja, jag har använt mitt privata konto eftersom jag inte visste att det jag gjorde räknades som näringsverksamhet, men gjort är gjort och nu vill jag bara göra rätt i fortsättningen.[br][br]Men kan jag inte bara bunta ihop inköpen som ett enda inköp och skriva på verifikationen att den gäller samtliga varor köpta från jan - maj? Sedan göra likadant med försäljningen?[br]Sedan köra in räkningarna som jag betalat till Tradera och sedan de övriga inköpen och avdragen? Det är begagnade saker så det är vinstmarginalbeskattning som gäller och då är det ju bara momsen på mellanskillnaden mellan inköp och försäljning som skall betalas in, och naturligtvis skatten..  [br][br]Bokar alla dom transaktionerna på ett konto som jag döper t.ex. till gamla kontot och övergår sedan till det nya? [br][br]Det blir svårt att ens bokföra transaktionerna för inköpen eftersom dessa är köpta från tre olika konton, men insättningarna är alltid till samma konto. Dessutom, så fort jag har över en viss summa på det kontot flyttas dom pengarna till ett annat. [br]Så det är så rörigt att jag inte vet hur jag ska få det till att bli rätt. Känns som om man bara vill strunta i allt... :'([br]
2360
37
När jag nu läser svaren så kan jag säga, allt är relativt, 35 ärende kan var 350:- eller 350´ och visst kan man ha eget konto om man vill. Det är bara att hålla reda på vilka transaktioner som är privata och företagets men när det gäller företaget om det är stora belopp så kanske man skulle börja från början innan man sätter igång och krånglar till det hela. Jag har erbjudit dig hjäp men inget hört så jag får hoppas du klarar dig med de råd du får här.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
26
Lars  ;)[br]Jag hade gärna mailat dig direkt, men du skrev, om omsättningen är stor....så får du ta dig till min mailadress... och eftersom den inte är det så ville jag inte besvära dig.[br]Momsrapporten säger att det är 2353 :- som jag ska betala in i moms, och skatten landar på det dubbla om jag har räknat rätt. (men det tvivlar jag på  ;)
720
[quote author=Pyret link=topic=2463.msg9584#msg9584 date=1181673973][br][br]Men kan jag inte bara bunta ihop inköpen som ett enda inköp och skriva på verifikationen att den gäller samtliga varor köpta från jan - maj? Sedan göra likadant med försäljningen?[br]Sedan köra in räkningarna som jag betalat till Tradera och sedan de övriga inköpen och avdragen? Det är begagnade saker så det är vinstmarginalbeskattning som gäller och då är det ju bara momsen på mellanskillnaden mellan inköp och försäljning som skall betalas in, och naturligtvis skatten..   [br][br][/quote][br][br]Tänk på att när det gäller vinstmarginalbeskattningen så är det inte mellanskillnaden mellan inköpen och försäljningen du betalar moms på utan mellanskillnaden mellan försäljningen och inköpet på de varor du sålt. Du kan alltså inte räkna med moms på de inköp du ännu inte sålt.[br]För att kunna göra det måste man ha en betydligt större omsättning än vad du har. Du har också en lite knepigare bokföring än vanligt att se fram emot eftersom du ur din bokföring måste kuinna läsa ut både omsättningen och beskattningsunderlaget som ju i fallet med vinstmarginalmomsen inte är det samma.
2360
37
Sa de verkligen på skattemyndigheten att du skulle starta företag???? Det finns ju massor med kostnader så någon vinst ser inte jag att du ska betala in, eller har man blivit så desperata på skattemyndigheten, ja inget skulle förvåna mig. Besked jag fick i dag gör mig än mer bekymmrad om man överhuvudtaget ska starta företag i Sverige. Vetskapen skrämmer mig och även jag får lägga om strategi  för mig själv. Regeringens ambitioner är det säkert inget fel på utan det är grunden och hela vägen upp. Man säger att jag är obotlig optimist, men saker är inte vad det synes vara och det är farligt.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
26
Ja, men om jag har 35 inköp och 35 försäljningar så är det väl inget problem? Eller har jag fattat helt galet?[br][br]Skatteverket sa inte att jag skulle starta företag, men om jag fortsatte att sälja så var jag tvungen, för det var näringsverksamhet utan tvekan. Det dom reviderade var ju inte -07, utan -06, och ja, jag sålde då också.  :-[
2360
37
Var det så även -05 och -04 . Du pratar i gåtor och skulle kanske behöva min kunskap för att gå vidare.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
26
Inte pratar jag i gåtor?    ???[br]
1616
4
Jag håller med Lars här. Det blir lite Sisyfos kamp. Är man rak och konkret är det lättare att förstå situationen istället för att gissa och få nästa nedfall att lösa.[br][br]Med vänliga hälsningar[br][br]Magnus Olsson[br][b]Uddatorp AB[/b]
Må väl!
26
Ursäkta om jag har varit luddig, men min första fråga var enkel, tyckte jag själv.[br]Jag skrev "kan jag redovisa endast de transaktioner som har rört "företaget" (som jag inte visste att jag hade ). Då antog jag att ni förstod att det var ett privatkonto det rörde sig om, och visste ni inte det, så fick ni reda på det i mitt tredje inlägg.[br]Men det löser sig väl på ett eller annat sätt antar jag, och jag tackar er alla som kommit med råd och "följdfrågor" för att ni intresserat er![br]Kramar på Er![br][br] [br] [br][br]

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.