Starta importföretag

4
Hej alla experter! :-  :-*

Jag vill starta ett företag som ska importera speciella ostar från UK och sälja via nätet i Sverige! Jag vet inte var eller hur jag ska börja och behöver  råd om allt!

Vilka regler gäller? Vilka tar jag kontakt med för tillstånd etc. Vem kan hjälpa mig med en hemsida till ett bra pris? Hur sköter jag trnsport bäst? ETC!!

Tack på förhand!! Kraaaaam! Marierosa  ;D
1165
Jag skulle börja med att plugga på livsmedelslagen, för det är den som bestämmer hur dina ostar förvaras, hanteras, innehållsdeklareras, kontrolleras, märkes och benämnes. Eftersom det är inom EU så är det inte så mycket du behöver förändra, men svensk text för innehåll etc kommer att krävas.[br][br]Kommunen är tillståndsgivare för verksamheten, och idag fungerar det mesta med ett egenkontrollsystem. I korthet betyder det att DU skall ha sådana kunskaper att DU kan själv kontrollera att allt följer lagar och förordningar, samt kan dokumentera vad och hur du gjort. Det är inte kul att läsa notiser i stil med "Firman bjöd på ostbricka - 14 till sjukhus". [br][br]Det finns gott om åkerier som är duktiga på kyltransporter. Vi plockar ju t.ex. in rätt många ton irländskt kött varje år. Kolla med t.ex. Frigoscandia. Fast hur du sedan skall lösa kyltransporter i Sverige med nätförsäljning är jag lite fundersam till, eller är det star som inte ska kylförvaras?[br][br]Hemsida är nog ditt minsta problem, ta den när du fått övriga saker på plats.
4
Hej och tack så jättemycket för dina råd![br]Det måste väl finnas kyltransportörer inom Sverige också?[br]
1165
Visst finns det kyltransportörer, men de är gjorda för pallvisa transporter från punkt A till punkt B. Paketåkerierna har ingen kylkedja ut till slutkonsument.
2360
37
Nyligen var någon ost ute i pressen som man varnade för. Skulle osten du tänker importera gå bra har du de stora företagen som importerar mat i bakhasorna. All upparbetad tid kan då vara bortspolad. så tänk dig för en extra gång innan du drar igång.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
4
Ja, det här blir en utmaning![br][br]Ostarna jag har i åtanke finns det väldigt få av i Sverige[br]och de är mycket efterfrågade.[br]Jag kommer att köpa dem från mindre "artisaner" i UK och[br]som "sole agent", så de stora importörerna kan ju iaf inte kunna [br]sno just mina![br][br]Eftersom efterfrågan är så stor, hoppas jag på att de stora matkedjorna[br]blir intresserade och då kan ju pallvis sändas.[br][br]Jag måste dock hitta ett sätt att nå individer, så det ska undersökas.[br][br]Jag är oerhört tacksam för era råd!!!  :-* :-*
2360
37
Det är smart att ha flera små inköpställen då blir man inte beroende utan kan själv bestämma lite om priset. Själv har jag alltid haft minst 3 st leverantörer till allas förtret men det har gynnat mig och den som haft det bästa villkoren.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
223
Börja med livsmedelsverket - http://www.livsmedelsverket.se, därefter distribution - http://www.proffstransport.se (kolla vilka som utför frystransporter).[br][br]Se till att din brittiska leverantör tar ansvaret för produkterna (och se även till att de är försäkrade - om inte annat är det ett bra mått på hur seriösa de är). Det finns även reglementen kring livsmedelssäkerhet som du bör ha koll på (HACCP är förkortningen du söker). Börja med att räkna på vad osten ska kosta i butik, dra av aningen mer än butikens normala ostmarginal för ostar i samma positionering (du vill ju få butiken på din sida genom att ge dem bättre marginal än för andra liknande produkter), och dra av ytterligare ett sextiotal procent (ditt TB1, som jag vågar lova att du kommer behöva). Här har du maxpriset du kan köpa in osten för.[br][br]Gör ett testrun på närmaste ICA Maxi, Kvantum eller Hemköp (dock endast de franschisestyrda - annars får du Axfood på dig). Boka in en tid för demonstration och få lite respons samt försäljningsstatistik.[br][br]Premiumprofilering är en förutsättning för att klara detta som liten aktör utan riskkapital. Som sagt, du kommer behöva en bit över 50-60% i täckningsbidrag.[br][br]Några tips:[br]* Att sätta upp en hemsida i detta skede är slöseri med tid och pengar.[br]* Satsa på matbutiker och ostbodar - gå inte på restaurangsektorn(!).[br]* Dina första år kommer bestå av logistik, logistik, logistik. Fundera på lager och distribution - om du vill vara på den säkra sidan, så kör själv i början, alternativt...[br]* Sondera efter distributionspartners som 1) har kylvaror, 2) inte säljer ost och 3) inte distribuerar kött.[br][br]Lycka till.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.