Startsida

Affärsidé släktträd på internet

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 7

Jag hade tänkt en webbplats där man kan logga in och lägga upp lite information om sig själv (Typ namn och födelsedatum). Därefter kan man lägga upp föräldrar och syskons namn och datum, och sedan släktingar. Man kan alltså lägga upp sitt eget släktträd. Med tiden och ju fler som lägger upp sina familjer och släktträd - såväl släktforskare som vanliga människor, så kan familjeträden kopplas ihop, antingen genom att man har samma ursprung eller att man är ingift.

När man laddar upp nya familjemedlemmar så söks databasen igenom för att hitta samma personer i andras släktträd. Först och främst söks namnet, i andra hand om personens närmaste familj stämmer överens med någon annans träd, och på födelsedatum osv....


Alltså.... ex:

Jag lägger upp mig själv och min familj och lite släktingar. Inklusive min kusin Josefin Malmlöf 1978-06-17 och hennes mamma Birgitta och pappa Börje. Därefter laddar jag upp mitt släktträd och gör det offentligt.

Lite senare kommer någon annan och lägger upp sitt släktträd. Denna person lägger in en halvkusin till sig som heter Henrik Lundberg och hans fru Josefin Malmlöf. Sedan laddar personen upp sitt släktträd och gör det offentligt.
Samtidigt söks databasen igenom efter träffar. Sökningen ger att den hittar två stycken Josefin Malmlöf men vet inte om det är samma person. Om personen däremot anger även ett födelsedatum, eller att du råkar veta att Josefins mamma heter Birgitta - ja då börjar datasystemet bli intresserat av att verkligen slå ihop en koppling.


Vad tycker ni om denna idé? Är det något värt att fortsätta arbeta med? Några direkta problem med själva konceptet (Dvs inte hur sidan ska tas fram osv)?

Affärsidén är alltså att man skapar ett gigantiskt släktträd (Eller många stora parallella träd) ... "alla" vill lägga in sin egen släkt och kolla vilka man kan länkas samman med. Man kan söka på personer och se om man är släkt. Man kan få guld och silver medlemsskap och få mer funktioner. Massa reklam och skit osv.


En vän till mig kommenterade lite om själva programmeringen som krävs:

"Att konstruera ett släktträd är i sig en ganska simpel uppgift (du kan läsa på om trädstrukturer/grafer). Att jämföra olika träd kan göras simpelt, men kan också bli väldigt avancerat, om man t.ex. vill kunna hitta mindre fel såsom felstavningar och födelsedagar som är någon dag fel. Sen kan man även vilja jämföra delar av träd med varandra och då måste man kanske kunna ha någon form av felmarginal som signalerar om det börjar bli väldigt osannolikt att två träd hör ihop. Sedan måste man undersöka huruvida namn och födelsedag är tillräcklig information för att jämförelser ska lyckas ofta. Har man hela personnummer så blir detta förstås mycket enklare, men det är också frågan om användare är villiga att lämna ut den informationen."
Inlägg: 1616
Tack mottaget: 3
#9082
Det hade vart intressant att höra vad PUL säger om att lägga ut personuppgifter ;-)
Må väl!
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#9083
Det är ganska roligt, själv har jag släkt sedan början på 400-talet 😃 😃 Det var en västromersk kejsare + lite kungar uti europa och norden Jag tror det var 11 fyllda A¤ ark fram till 1600 då släkten kom till Arnö samt tog det nya namnet som fungerar än idag.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Inlägg: 7
#9084
Jo visst är det väl roligt med släktforskning... men kommentera gärna mer om själva affärsidén.

PUL tror jag är hyffsat lugnt. Jag har kontaktat datainspektionen och fick ganska diffusa svar. Men visst! Jag har tänkt att PUL är en viktig del att kolla upp ordentligt.

Något annat? Vad tror ni om själva konceptet?
Inlägg: 125
Tack mottaget: 1
#9085
Håller själv på med släktforskning, och det känns som att det du tänker på är ungefär samma sak som redan finns, det heter DISBYT, och där kan man skicka in sin egen släktforskning, och sedan få tillgång till släktträd alla andra lagt in.
Man kan även söka på en person, och få fram vilka som har den personen i sitt släktträd, och även få fram information om man skulle vilja kontakta den personen.
Det kostar 100:- / år, så det kan nog bli svårt att klå det priset.
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#9086
Bonnier ger ut en bok om detta sedan säkert 20 år bakåt i tiden och man har nog hängt med i utveckligen så att man kan få det på data.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Inlägg: 10
#9087
Har du kollat http://www.geni.com/ ?

De har 5 miljoner kunder och de är gratis så om din tänkta tjänst inte erbjuder något extra så kommer det bli mycket svårt att ta betalt.
Inlägg: 1
#9088
Denna idé finns som sagt redan i ett olika par varianter.

www.geni.com (amerikansk)
www.myheritage.com (amerikansk)
www.verwandt.de (tysk)
beta.kindo.se (svensk)

Blogg: http://www.emerge.se/2007/09/28/kindo-bygg-ditt-slakttrad-pa-natet/

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.