Vad gäller om man ska starta café?

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 125
Tack mottaget: 1
Har försökt leta en del, men hittar inget vettigt...  🙁

Har planer på att starta ett café i framtiden, men kan tänka mig att det är en del regler man ska hålla sig till eftersom man kommer hantera livsmedel.

Vad är det som gäller egentligen?
Någon som kan hjälpa mig med detta?

Inlägg: 758
#10101
Miljö och hälsa (Hälsovårdsnämden) i respektive kommun har information om vad
som gäller för att starta en café verksamhet.
En lämplig lokal som kan uppfylla alla dessa krav som finns är kanske den stora stötestenen.
Ventilationssystemet är oftast den dyraste kostnaden.
Yrkesinspektionen vill också vara med och sätta käppar i hjulet rtfm
Brandmyndigheten - sotaren vill gärna också komma med synpunkter.
Ungefär så...
Hälsningar Stefan Förståndet är rättvist fördelat. Alla tycker att dom har fått tillräckligt
Inlägg: 190
#10102
Förutom det Stefan redan skrivit - en del lokaler byggs så att de redan från början passar för café- och restaurangverksamhet. Berätta för fastighetsägarna vad du söker så kommer någon förhoppningsvis redan från början erbjuda dig en lämplig lokal (dubbelkolla sedan givetvis detta med tillståndsgivande myndighet dock).

Annars är det väl främst livsmedelslagen du måste kunna på dina fem fingrar - den finns här:

http://62.95.69.15/cgi-bin/thw?${APPL}=SFST&${BASE}=SFST&${THWIDS}=1.9/13703&${HTML}=sfst_dok&${TRIPSHOW}=format=THW&${THWURLSAVE}=9/13703
Inlägg: 125
Tack mottaget: 1
#10103
det verkar alltså lika krångligt som jag trodde. =(

Tack för era svar i alla fall. =)
Inlägg: 1616
Tack mottaget: 3
#10104
Det är alltid lite krångligt till en början men blir lättare när du kommer in i det.  ;-)
Må väl!
Inlägg: 125
Tack mottaget: 1
#10105
Mojo - du har rätt, och jag tänker inte ge upp min dröm.  😃

Har dessutom fått höra av några som fått ta del av hela min idé gällande cafét att de tror jag kommer bli mycket framgångsrik, så det känns som att jag har mycket att förlora om jag bara släpper min dröm.  😃

Håller på att leta information för fullt nu, och tror jag hittat något.  😃
Inlägg: 219
Tack mottaget: 1
#10106
Behöver inte vara så krångligt som det låter.
Jag har en gång öppnat ett café i en gammal lada. Inga problem. Vi hade inte ett eget bakeri utan köpte halvfabrikat samt fick levererat från ett bageri.

Men arbetsytor som är lätta att hålla rena och bra hygien måste det ju vara.
Lite skillnad om du ska öppna restaurang eller bageri då är reglerna hårda.
Tänk på alla hembygdsgårdar på landsbygden som driver café. Inga stora ventilationssystem där inte.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.