Hastighetsdämpande effekt...

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 130
Tack mottaget: 1
Ofta kommer idéer som svar på problem, denna poppade upp i mitt huvud igår...

Problem: Bilar som kör fort på gatan utanför vårt hus + barn som leker på tomten = farlig kombination.

Önskad effekt: Sänkt hastighet hos fordonen som kör förbi. SKylten "Kör sakta, lekande barn" har tappat sin effekt (respekteras inte).

Lösning: SKulle det inte vara effektivt med en trehjuling i papp, dvs en fejkad trehjuling som man kan ställa ut vid vägkanten?

Jag fick embryot till idén när jag själv såg en trehjuling vid vägkanten och instinktivt bromsade samtidigt som jag tänkte "var är barnet". Jag har tidigare sett ett program på TV om hur britterna skapade pansarvagnar i papp för att lura tyskarna under WW2 och någonstans där fick idén form.

Jag tänker mig en enkelt byggsats i röd papp som ser ut som en trehjuling. Den behöver givetvis inte vara funktionell och inte heller särskilt detaljerad, formen och färgen tror jag ger bra effekt ändå.

Trehjulingen kan man sedan ställa ut bredvid tomten eller i korsningen närmast och det fiffiga är att man kan flytta den efter någon dag. På det viset slipper man "tillvänjningseffekten" som annars lätt uppkommer (hur många har inte en klisterlapp på dörren om att släcka ljusen, och hu många kollar på den?).

Jag ser två problem:


    [li]Priset: Byggsatsen får inte vara dyr då den lätt försvinner, regnar sönder, blir påkörd osv...
    Placeringen: Man kanske inte får ställa saker var som helst
    [/li]
    [li][/li]

Vad tycker ni om idén?

-------------
REKO heter egentligen André och driver REKO Webdesign

- Prisvärda hemsidor för företag och privatpersoner
- Personligt bemötande genom hela projektet
- Alltid fast pris
- Inga månadskostnader eller abonnemang

http://www.rekowebdesign.se
Inlägg: 1165
#25623
Det är en jättebra idé.

På Blocket finns det rätt gott om begagnade trehjulingar för 100-200kr/st, och skall jag vara helt ärlig tror jag att en pappmodell kostar mera, plus att den inte håller för så mycket väder och vind. Sedan finns risken att leksaker drar barn till sig, och det är kanske inte så lyckat.

Istället har jag själv funderat i banor att stället sälja koncept där man utbildar villaägare till att skapa en variabel miljö som man förändrar med ojämna mellanrum. Bilister i en ovan miljö kör mer försiktigt, och är mer skärpta, än när man kör på en sträcka man kört tusentals gånger förut och som ser likadan ut gång efter annan.

Några avspärrningsbockar med blinkande ljus vid kanten av vägen, några stora blomkrukor på hjul som man flyttar om med jämna mellanrum och skyltar som man flyttar på tror jag kan vara en bra byggsats.
Inlägg: 632
Tack mottaget: 2
#25624
Tror Swetrot är inne på helt rätt grej här.

Tyvärr André så är din idé redan använd, och den är också otroligt effektiv. Men efter 3,4 eller 5 passager av samma person är den ytterst medveten om att "den alltid bara står där". Är den någon som bor i området eller har familj eller vänner där så kan dessa 3-5 passager ske på bara någon dag. Därmed försvinner effekten.

För att få detta att lyckas behöver du nog på något vis komma in på det som Swetrot skriver om, kanske kombinera detta?
Inlägg: 796
Tack mottaget: 29
#25625
Skoj med nya idéer och jag tror på denna!

Att den redan finns är ingen nackdel. Det går garanterat att göra ett snäpp bättre  🙂

krjh: Har du någon länk eller namn på produkten som finns så vi kan kika närmare och "låna" lite inspiration?

Plast är ju med billigt och håller bättre med.
Att skapa fler saker i en serie som nämndes är en bra idé!

Ett sätt att göra området medvetet och ständigt vaksamma är att få grannskapet att gå ihop och köpa detta tillsammans. Ett driven person kan lätt förklara för grannarna hur det funkar och samla in pengar. Och det går säkert att kombinera med ett utbildningskoncept som swetrot skriver.
Men hur skulle det se ut?

Räcker det att skicka ut ett personligt brev till de boende i området med konkret information? Fast det kanske inte har en långvarig effekt om det inte följs upp på något sätt.. Ett paket med en kort föreläsning är en idé. Ett dyrare alternativ men vad är ett barns liv värt och om 20 familjer går ihop så..
Grundare av foretagande.se
Inlägg: 2066
Tack mottaget: 2
#25626
Jag tror i och för sig att idén kan fungera, men vore det inte en mer generell lösning att lära barnen att inte leka på vägen? Öppna ytor nära vägen om man har en tomt som gränsar till denna så att det inte finns något som barn kan "hoppa fram" från, finns det några som leker i närheten syns de på långt håll.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
Inlägg: 632
Tack mottaget: 2
#25627
Förlåt om jag var otydlig. Vad jag menade med att idén redan var använd så menade jag att jag sett detta ibland vid vägkanterna.

När jag sedan säger att det bara fungerar de första gångerna så talar jag förvisso av egen erfarenhet, men jag tror att effekten blir densamma på de flesta.

Jag tryckte snabbt på bromsen första gången trehjulingen stod vid sidan av vägen, men efter ett par passager så är den en del av allt annat som alltid finns vid vägkanten.

Variation, som har nämnts, tror jag är en bra lösning.

Sen är det givetvis bäst om barnen inte leker på/vid vägen precis som Jonathan skriver.
Inlägg: 130
Tack mottaget: 1
#25628
Jo, risken med tillvänjning tror jag nog finns där oavsett vad man gör, men vitsen med detta system jämfört med en skylt är ju att denna går att flytta ganska enkelt.

Att barnen inte ska vara på vägen är ju självklart för oss vuxna, men försök förklara det för en 2åring som just sparkat ut fotbollen på gatan...

Sedan funderar jag på vad man får och inte får ställa ut mitt i gatan. Jag vet att för att få ställa ut blomlådor ska man söka tillstånd hos kommunen och det ska finnas en ansvarig för lådorna...en plasttrehjuling kanske är lite mer anarkistiskt...men det kan ju vara en fördel ibland.
-------------
REKO heter egentligen André och driver REKO Webdesign

- Prisvärda hemsidor för företag och privatpersoner
- Personligt bemötande genom hela projektet
- Alltid fast pris
- Inga månadskostnader eller abonnemang

http://www.rekowebdesign.se
Inlägg: 632
Tack mottaget: 2
#25629
Nej det är sant, såklart tänker inte en 2-åring riktigt som en vuxen människa, och tur är väl det.

Ska man tillverka och sälja en "trehjuling" i det här syftet bör man kanske ta reda på vad som gäller, ang vad som får stå vid vägkanten. Men om det är en riktig trehjuling har jag svårt att se att någon skulle kunna göra något, förutom att flytta den då, en bit från vägen. Men det kan ju faktiskt vara ett barn som lekt och lämnat trehjulingen där.

Kör man på "papp-idén" så gissar jag att samma tillstånd krävs som för att sätta upp en skylt...

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.