Fotografering + Scrapbooking

Skapad - Senast uppdaterad
Jag har alltid varit väldigt pysslig av mig och intresset för foto och fotografering har funnits så länge jag kommer ihåg.
Det är dock på senare tid som det börjat bli lite mer seriöst.
Jag köpte för två månader sen en digital systemkamera och har gått en fotokurs online. Min fotografering är fortfarande på extrem amatörsnivå men jag växer mer och mer.

Ett annat stort intresse jag har är scrapbooking. Som jag skrev så har jag alltid varit pysslig och scrapbooking är något som stimulerar mig väldigt mycket. Jag tycker det är skönt att försvinna in i min värld och skapa.

Som det är i dagsläget är jag väldigt begränsad både i min fotografering och i mitt scrappande. Mestadels pga den ekonomiska faktorn men också tidsmässigt.

Jag jobbar idag med ett arbete jag hatar. Har ingen utbildning, mer än min gymnasiala som är med en inriktning jag inte alls är intresserad av längre.

Jag är bara 22 år och har kanske inte riktigt bestämt vad jag vill med livet ännu, men klockan tickar och jag vill inte fastna där jag är idag. Ärligt talat vet jag inte hur länge till jag står ut med mitt nuvarande jobb.

Mitt drömjobb skulle vara ett där jag är min egen chef, ett eget företag. Som ni kanske förstår så har jag också en idé om vad jag vill göra.

Jag har en idé men vet inte riktigt om det skulle fungera.
Min affärsidé går ut på att jag skulle vilja arbeta som fotograf, fota allt möjligt; det mina kunder vill ha fotat. Kan vara dem själva, deras barn, deras djur etc, etc. Jag framkallar sedan deras bilder och skapar ett album åt dem, ett scrappat album. Ett lite mer personligt album.

Kunden får självklart kolla igenom mitt scrappmaterial och vara med och bestämma, eventuellt komma med egna grejer som de vill få med i scrappandet för att göra det ännu mer personligt. Kanske ett smycke eller liknande.

När det gäller scrappandet kommer jag även erbjuda att scrappa kunders egna bilder, tex. från en semester eller liknande där jag inte har varit med.

Priser blir självklart beroende på hur många sidor albumet är och hur många foton det handlar om, storlek etc. Skulle då ha olika alternativ kunden kan välja mellan.

Jag tror att denna idé skulle kunna vara intressant för andra. Dock bor jag i en liten stad på ca 30 000 invånare och har ingen större lust att flytta.
Finns en hel del städer runt omkring men det gäller att få ut en ordentlig marknadsföring som når ut till de med intresse för mitt arbete.

Skulle även kunna arbeta på distans via en hemsida.

Allt detta ligger i framtiden då jag för tillfället har en knackig ekonomi, bor i en liten etta med min pojkvän där det ej finns plats för min verksamhet. Håller på med körkort men har inget i dagsläget.

Det finns med andra ord en del saker att ta tag i först.
Jag och min pojkvän planerar att flytta till hus eller åtminstone större inom ett halvår, tills dess ska min ekonomi vara på fötter igen då jag då är av med alla mina avbetalningar som jag har och tills dess har jag även körkort, vilket kan vara behövligt för en mer flexibel verksamhet.

Min fråga till er är tror ni att denna affärsidé kan komma någonstans?
Jag har ingen som helst kunskap eller erfarenhet i hur det är att ha ett eget företag, eller hur man börjar.

Vad skulle jag kunna behöva i startkapital för en sådan här sak?


Lokal behövs ej till att börja med. Kamera har jag, även om jag skulle behöva en del tillbehör och extrautrustning om jag ska foto för betalning.
Skulle även vilja ta en kurs i fotografering och fotoredigering. Har några som jag kollat på. Scrapbookmaterial måste jag köpa ett bra lager av så att mina kunder har valmöjligheter, detta är något som jag sedan får bygga upp mer och mer med tiden. En skrivare skulle behövas, dels för utskrift av foton, men även för skapande av eget scrapmaterial. Eventuellt en ny dator skulle vara behövligt men inget som är akut till en början.

Är det något jag har glömt? Vad behöver man mer tänka på?
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#26646
Vänta till efter valet för att därefter gå upp till AF för att få råd ev. startbidrag. Din idé är inte dum. Spara alla kvitton som ku kan som är relaterade till ditt framtida intresse. De får man dra av i ett senare skede, tom moms för vissa saker inom rimlig tid innan start.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Inlägg: 163
#26647
Jag tycker det låter som en jättefin idé!

En bra tanke, du behvöer ju "så lite för att sätta igång"!

Börja i liten skala.
Att "vara sin egen chef" betyder ju inte driva aktiebolag med sjutton anställda, omsättningar på flera miljoner kronor och ett jättelager, utan att gå runt med sin egen verksamhet.

Det är dock lite "meck" att just starta eget.
En hobbyverksamhet - som då inte skall drivas för att gå med vinst egentligen" deklarar man ju i sin vanliga deklaration.

Mitt innerliga råd till dig: Sök dig till Nyföretagarcentrum, Jobs and Society, Företagslotsen eller ALMI i din närhet!!
De hjälper precis sådana som dig. Med att utarbeta en plan / bolla idéer och hjälpa dig igång!!

Det är jättebra att du läser på här också, på Internet, för här finns massor av schyssta människor med kunskaper och goda råd.
Dock tror jag det är bra med mer "handfast" ledning och tips, som du just kan få därifrån!

Lycka till!! :bravo
Tina - www.alskadebarn.se & www.favoritsmycken.se
Inlägg: 109
#26648
Behåll jobbet och kör det som sidoverksamhet tills du har byggt upp en viss kundbas/referenser/portfolio/trafik till sajten osv.
http://www.plexiglasskivor.se
http://www.plast-tak.se
Inlägg: 5
#26649
[quote author=lars arenander link=topic=7552.msg34684#msg34684 date=1282342335]
Vänta till efter valet för att därefter gå upp till AF för att få råd ev. startbidrag. Din idé är inte dum. Spara alla kvitton som ku kan som är relaterade till ditt framtida intresse. De får man dra av i ett senare skede, tom moms för vissa saker inom rimlig tid innan start.
[/quote]

Som tidigare nämnt så är jag helt nollställd på det här med att starta företag men jag har läst på lite på ams hemsida och som jag förstått det verkar det som att man i stort sett bara kan få bidrag om man är arbetslös.
De vill också veta att verksamheten kommer bli lönsam. Hur bevisar jag det när jag inte ens vet det själv?
Hur går jag tillväga för att göra en marknadsundersökning? Det är ju ett bra sätt att ta reda på om det ens finns intresse för vad jag kommer göra.
Var kan man få hjälp med sådant? Är det också på ams?
Inlägg: 44
#26650
Varför inte starta som hobbyverksamhet för att testa och se hur det går? Du kan omsätta upp till 30.000 kr momsfritt.

http://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteinkomst/inkomster/hobby.4.58d555751259e4d661680003940.html

Ha kvar ditt jobb tillsvidare och fotografera som en sidoverksamhet till du inte hinner med båda och känner att du kan leva på det. För många tror att de kan börja tjäna pengar och leva på det egna företaget från start.

Annars så är det en god idé att prata med ALMI eller liknande.
Mobilanpassad Hemsida - www.marcusk.se
Inlägg: 5
#26651
[quote author=MarcusEvio link=topic=7552.msg34722#msg34722 date=1282579246]
Varför inte starta som hobbyverksamhet för att testa och se hur det går? Du kan omsätta upp till 30.000 kr momsfritt.

http://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteinkomst/inkomster/hobby.4.58d555751259e4d661680003940.html

Ha kvar ditt jobb tillsvidare och fotografera som en sidoverksamhet till du inte hinner med båda och känner att du kan leva på det. För många tror att de kan börja tjäna pengar och leva på det egna företaget från start.

Annars så är det en god idé att prata med ALMI eller liknande.
[/quote]


Jag tror verkligen inte att jag kommer kunna leva på det med en gång. Vill börja lite lätt. Är lite sugen på att lägga ut en annons på blocket och andra lokala sidor om intresse av att vara med att fotografera (kostnfritt, då jag ej har någon riktigt utbildning i fotografering ännu) vid bröllop/kalas/födelsedagar/tillställningar för att sedan göra ett album och erbjuda dem att köpa det om de blir nöjda.
Dels för att träna, lära mig och öva men också för att komma igång och visa fram fötterna, få ut mitt arbete på marknaden. Skaffa ett rykte.
Har tänkt lite och ska försöka komma igång så fort som möjligt, samtidigt som jag jobbar och pluggar på komvux (mycket på en gång blir det).
Men det jag inte rkt har koll på är hur hela "starta eget" funkar.
Måste jag inte ha ett orgnummer (mitt personnummer blir det ju när det är enskild firma) och vara reggad i bolagsverket för att ens få ta betalt för tjänster. Blir det inte svart annars?
Hur går jag isf tillväga för att bli det? Kostar det något? Det är allt det här jag är så dålig på :S
Eller behövs inte detta om jag bedriver en hobbyverksamhet? Hur meddelar jag skatteverket att jag vill börja med en hobbyverksamhet?
Är det några krav jag behöver uppfylla?

Får jag ens erbjuda mina tjänster så som jag skrev via blocket utan att jag har ett företag? Vill absolut inte göra något svart!
Inlägg: 44
#26652
Från skatteverket: "När man bedömer vilket inkomstslag verksamheten hör till tittar man främst på tre kriterier: självständighet, varaktighet och vinstsyfte"

Om alla kriterier är uppfyllda så ska verksamheten beskattas som näringsverksamhet. Men om du inte har något vinstsyfte så är det en hobbyverksamhet.

Du behöver inte något organisationsnummer för det är ingen näringsverksamhet och eventuellt överskott deklarerar du i inkomstdeklarationen.

Du hittar mer info om hobbyverksamhet på skatteverket: http://www.skatteverket.se/download/18.76a43be412206334b89800024376/34409.pdf

Tror att det är ok att annonsera men du bör ange att du fotograferar som hobby för då slipper du eventuella missförstånd. Om du sparar alla kvitton så ska det inte vara några problem.

Du ska självklart ta betalt för det du gör för annars får du svårare att göra det senare.

Mobilanpassad Hemsida - www.marcusk.se
Inlägg: 2066
Tack mottaget: 2
#26653
Om du vill öva på att fota kan det vara värt att kolla på: http://www.modellbilder.se/photosessions.php?do=&userid=&hidden=&category=12
Där samlas fotografer och modeller för att utvecklas inom sina områden.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
Inlägg: 632
Tack mottaget: 2
#26654
Som tidigare nämnts i tråden så är det nog en bra idé att prova på detta via en anställning. Men tänk på att du behöver dra in en hel del pengar för att få något kvar.

Att dra sälja saker för 1000 kr på en dag skulle innebär ungefär detta:
Moms på 200 kr, så kvar efter det är 800 kr. Kanske har du materialkostnader på 100 kr i alla fall. Då har du 700 kr kvar, ca 300 kr av detta hamnar i din egen ficka.

Vill bara få dig att fundera. Hur mycket tror du att du kan ta betalt för ett album av storleken x, och hur lång tid tror du att du skulle behöva för att göra det?

Skulle tippa på att du behöver sälja för ca 2000 kr om dagen för att få en vettig lön.
Inlägg: 5
#26655
[quote author=krjh link=topic=7552.msg34748#msg34748 date=1282665842]
Som tidigare nämnts i tråden så är det nog en bra idé att prova på detta via en anställning. Men tänk på att du behöver dra in en hel del pengar för att få något kvar.

Att dra sälja saker för 1000 kr på en dag skulle innebär ungefär detta:
Moms på 200 kr, så kvar efter det är 800 kr. Kanske har du materialkostnader på 100 kr i alla fall. Då har du 700 kr kvar, ca 300 kr av detta hamnar i din egen ficka.

Vill bara få dig att fundera. Hur mycket tror du att du kan ta betalt för ett album av storleken x, och hur lång tid tror du att du skulle behöva för att göra det?

Skulle tippa på att du behöver sälja för ca 2000 kr om dagen för att få en vettig lön.
[/quote]

Ursäkta om jag är dum nu men vart hamnar de 400?  ???
" Då har du 700 kr kvar, ca 300 kr av detta hamnar i din egen ficka."

Är det skatt eller?

Tror att materialkostnaderna blir mer än 100 kr per album.  :-\
Ett album skulle jag kunna göra på max 2 dagar, en om jag gjorde det på heltid.
Framöver är ju tanken att själva fotograferingen också ska kosta men till en början ska jag ju mest öva (hobbyverksamhet).

Det uträkningen du precis gjorde gäller det om jag ska ha enskild firma eller om jag har hobbyverksamhet?
Inlägg: 632
Tack mottaget: 2
#26656
Jag räknade som om du hade haft enskild firma.
Japp, efter skatt så blir det inte mycket mer kvar av den ursprungliga tusenlappen.

Om du dessutom tror att materialkostnaderna blir högre, och att det tar 1-2 dagar att göra ett album så känns det som om du behöver ta väldigt bra betalt för ett album, är kunderna beredda att betala så mycket?

Men om du tycker det är en rolig grej så ska du ju absolut prova, det värsta som kan hända är ju att du ägnat tid åt något som du tycker är kul.

Men säg inte upp dig från jobbet utan kör det vid sidan av jobbet till en början.
Inlägg: 5
#26657
[quote author=krjh link=topic=7552.msg34770#msg34770 date=1282668617]
Jag räknade som om du hade haft enskild firma.
Japp, efter skatt så blir det inte mycket mer kvar av den ursprungliga tusenlappen.

Om du dessutom tror att materialkostnaderna blir högre, och att det tar 1-2 dagar att göra ett album så känns det som om du behöver ta väldigt bra betalt för ett album, är kunderna beredda att betala så mycket?

Men om du tycker det är en rolig grej så ska du ju absolut prova, det värsta som kan hända är ju att du ägnat tid åt något som du tycker är kul.

Men säg inte upp dig från jobbet utan kör det vid sidan av jobbet till en början.
[/quote]

Nej, någon uppsägan blir det inte än på ett år eller något. Ska först och främst bli av med mina avbetalningar, få min personliga ekonomi på fötter och bli klar med mina komvuxstudier.
Så än så länge är det hobbyverksamhet som gäller, lite övning och mest för att se om jag trivs med det under en längre period.
Om jag sedan får rullning på det hela kommer jag kunna köpa material i större mängder, därav lägre kostnader. Kommer i framtiden som sagt även ta betalning för fotograferingen, då jag i så fall kommer skaffa mig en ordentlig utbildning i fotografering.  🙂
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#26658
Avvakta valet och läs av vilka fördelar du kan ha av det.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Inlägg: 12
Tack mottaget: 1
#30143
Som fotograf kan du jobba som frilans eller du kan vara anställd hos ett media-, reklam-, underhållnings- eller annat företag. Den som är fotograf specialiserar sig ofta inom något område som t.ex. sport, bröllopsfotograf, babyfotograf, produktfotograf, fotografera som inredare, fotografer events, högteknologi osv. Du kommer ha god kontakt med festfixare, de som planerar events, de som ordnar firmafester, företagsaktiviter, äventyr, en studentskiva, en kick-off etc.

Tips om vad du gör som professionell fotograf
•Ta massor av foton som dina kunder kan välja mellan
•Se till att du får tillgång till en fotostudie där du kan jobba som fotograf. Bygg upp en egen eller hyr in dig på en befintlig
•Redigera bilder digitalt
•Ordna möten med presumtiva kunder för att diskutera, planera och samordna kommande fotograferingar
•Kolla olika marknader för dina bilder

Tips hur du kan lära dig att bli professionell fotograf
•Du kan börja med att erbjuda dina tjänster som fotograf till välgörenhetsorganisationer som publicerar dina bilder med en tydlig information om vem som tagit dem.
•Skaffa dig en coach. Jobba ihop med någon erfaren fotograf. Be om råd, lyssna och jobba för att hela tiden förbättra dig.
•Skapa ditt eget nätverk eller sök upp befintliga nätverk och var aktiv där. Se andra fotografer som samarbetspartners och inte som konkurrenter. Byt erfarenheter, hjälp varandra med marknadsföringstips och se till att ni hänger med i utvecklingen.
•Studera hur andra fotografer gör, leta alltid efter goda förebilder på Internet, i tidskrifter, i tidningar i böcker. Det finns bilder överallt, det gäller för dig att leta efter de allra bästa. Studera hur bröllopsfotografer, babyfotografer, produktfotografer och de som fotograferar events gör
•Träna på att ta massor av foton och ta kurser. Dels finns det kurser för att bli fotograf men du kan också lära dig mycket om denna karriär på kurser om konst, affärsmässighet och marknadsföring. Att bli fotograf är en karriär där det inte fordras någon formell utbildning. Det är mer frågan om talang och målmedvetenhet.

Lycka till!
Holger
Holger Wästlund http://www.tips-om.se http://www.byggaom.se http://www.bli-inredare.se
Inlägg: 31
#30171
Kul idé. Men viktigast är att bli vass på själva fotobiten innan du funderar vidare, för köper man scrapsidor kräver man säkert mer än bara en snygg LO.

Jag antar att du har en pysselblogg idag? Där har du ett bra "showroom".

Jag vet inte vart du köper materialet idag men kan om du vill tipsa om några bra utländska sidor. (Japp, är hängiven scrappare och kortmakare också)
packa lätt - packa rätt
http://www.m-kylli-emballage.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.