Hur arbetar man som egen konsult (inom IT)?

Skapad - Senast uppdaterad
Har ingen erfarenhet av eget företagande själv men funderar på att starta upp något, men är lite osäker på hur man ska kontakta företagen. Hur skiljer det sig från vanligt jobbsökande, där man skickar CV, ev. betyg och kanske ett personligt brev.

Vad är ett rimligt timpris? Är civilingenjör med 20 års programmeringserfarenhet och 5 års jobberfarenhet, och har fått förslag på siffror som ligger mellan 300 och 800 kr + moms.
Inlägg: 6
#22229
Jag undrar också om det är "juridiskt lämpligt" att kontakta företag man tidigare jobbat åt som konsult via en uthyrningsfirma. Mitt uppdrag hos första företaget avslutades för c:a 1,5 år sen och jag har inte jobbat nåt hos uthyrningsfirman sen dess.
För ett par månader sen var jag också på en intervju hos ett annat företag via samma uthyrningsfirma. Företaget var intresserat men jag tackade nej till det jobbet pga av dåliga lönevillkor hos uthyrningsfirman samt att jag var upptagen med ett annat projekt.
Tror ni att jag kan kontakta dessa företag nu? Företag 2 är väl tveksamt men det andra kanske skulle fungera?
Inlägg: 1324
Tack mottaget: 2
#22230
Det juridiska kan jag nog inte bistå dig med. Men företag 1 skulle jag nog köra med utan problem. Och ett par månader på företag 2 ligger nog inte så långt bort heller.

Vad skall man då ta betalt. Det beror ju helt på uppdragets längd osv.
Jag som är IT konsult använder följande formel.
Om du har en månadslön på ett jobb på 30 000:- så brukar jag säga att man skall dra in 1,65 ggr denna summa en månad då man normalt jobbar fullt. Då täcker man egenavgifter, pensionssparande motsvarande ITP,  försäkring , lite inköp (bokföring , frimärken, laptop osv ca 10k). Dessutom täcker man semesterersättningen på dom 5-6 veckor man har semester + vissa helgdagar då du inte drar in något . Så med 30k blir det 49500:- + moms för en månad.
Vad blir detta per timma. Jo om kunden köper din hela tid 40 timmar i veckan under ett antal månader så blir en medelmånad 21 dagar x 8 = 168  timmar.  Det blir då ca 300:- + moms per timma.

I mitt gamla jobb hade vi ett effektivitetskrav på 80% när vi räknade bort semester och helger.  Följer man det så blir det 370:- + moms.

Om du däremot gör en massa småjobb här och var så måste du ju kalkylera med försäljningstid,  Tid utan arbeten alls osv. Då blir kanske effektiviteten 50% och då får man ju istället ta 600:- vilket för mycket IT är helt OK.

Nu skrev jag ett exempel på 30k i lön. Du kanske räknar med annat. Sedan kan man ju dessutom kolla lite av marknadspriset. Ex kan jag en typ av datorer som bara jag och min gamla arbetsgivare kan i Sverige . Och eftersom dom debiterar 1600:- så vore ju jag dum om jag tog 500:- . Så där ligger jag runt 1000:-

Hans
Inlägg: 6
#22231
Tack för omfattande och bra svar!

Kul att höra från någon i samma bransch. Kollade nyligen upp försäkringar och tydligen kan en ansvarsförsäkring vara oerhört viktigt för att undvika att bli stämd på miljonbelopp om man tex råkar orsaka ett systemfel eller dylikt! Vad är det annars som gäller i försäkringsväg? Hoppas inte att försäkringskostnaderna drar iväg innan man kan känna sig säker.

Hur brukar vägen fram till ett settlat deal se ut. Antar (utan att veta) att om man lyckas få till ett möte med ett företag så har man ett (förhoppningsvis givande) möte, skickar en offert, och om de accepterar skriver man ett avtal?
Kommer en potentiell kund ge mig en bunt som det kostar en förmögenhet att gå igenom, eller kan man klara den delen på egen hand?

Blev en del frågor här, hoppas att Hans och ni andra känner för att svara.
Inlägg: 1324
Tack mottaget: 2
#22232
Försäkringsmässigt så är det väl just det du skriver som är det viktiga. Alltså en ansvarsförsäkring.  LF har en ganska bra företagarförsäkring som brukar räcka. Sedan kan det hända att man måste ha ett högre "belopp" för vissa uppdrag (kunden kräver detta) men det säljer dom då som tillval.
Sedan kan en olycksfallsförsäkring vara bra. (dom man har gäller för det mesta bara fritid) + om man jobbar utomlands en reseförsäkring. Hemförsäkringen gäller ju bara privatresor.

Vad gäller gången så är det kanske lite olika beroende på uppdragets art. För det mesta har jag uppdrag på några dagar från mina gamla kunder (som jag kontaktade efter jag lämnade det gamla jobbet) och då brukar det väl för det mesta blir ett avslut via telefon (kör då på timbasis eller fastpris). 

Sedan har jag varit involverad i en större upphandling hos ett företag. det var ett uppdrag som började med heltid under 6 månader med stor chans till förlängning upp till 3 år.  Och då var ju gången lite annorlunda med offerter, möten  osv.  La nog ner många dagar på det. Men tyvärr blev det inte jag som fick jobbet.  I detta fall var det ett tipps från en bekant som ledde till kontakt.

Tror nog att detta med bekanta som hjälper en in, om man inte känner kunden innan, är det absolut bästa.

Hans
Inlägg: 9
#22233
Tack för en intressant tråd med mycket bra information!

Hans F --> Jag är mycket intresserad avv att dyka lite djupare i dina beräkningar ang. de 1.65 som du föreslog att man skulle multiplicera den förväntade månadslönen med för att se hur mycket man ska debitera.

Stämmer formeln även om man (rent exempelvis) förväntar sig en månadslön på 70.000kr? Jag skulle gärna se en liten nerbrytnig av vilka "procent" som går till ITP, vilka som är "semesterersättning" etc. Stort tack på förhand!

En annan mer generell fråga jag har är om det egentligens spelar någon roll om man gör bolaget som enskild firma och plockar ut allt som lön eller om man bör köra ett AB och plocka ut en del som lön och en del som aktieutdelning?

Tacksam för svar!
Inlägg: 1324
Tack mottaget: 2
#22234
Vad gäller lönens storlek så bör formeln stämma. Den skatt som skiljer är ju a-skatten och eftersom den betalas på lönen resp på företagets vinst så är ju inte det inräknat i dom extra 65% som vi pratar om här.

Dock är ju din ålder en faktor då vi numera har arbetsgivaravg (egenavg) beroende på ålder så jag förutsätter att man har 30,71 % egenavgifter (dvs över 26 år men ej pensionär)

Sedan givetvis om man tjänar 75000:- i månaden så har detta bolag samma kostnader som ett där man tjänar 25 000:- för ex bokföring , försäkringar osv så viss marginell skillnad ser jag.

Såhär räknar jag. 

Lön 100 %
Egenavg 31 %
Semesterers 12 %
Egenavg på semesterers 31% av 12 % = 4 %
ITP 5 %
Drift av företaget . 4 % (ex 10 000 av 250 000)
Försäkringar 4 %  Olycksfallsförsäkring,företagsförsäkring  osv (10 000🙂

Totalt 60%. Och sedan lägger jag på 5 % pga att kunden slipper allt vad anställningsregler heter. Han kan ex säga upp avtalet med dig på ett annat sätt än han kan sparka en anställd.

Hans
Inlägg: 9
#22235
Stort tack för nerbrytningen - verkligen nyttigt att se!

Jag inser nu vilken av delarna som skiftar hejdlöst mycket beroende på hur stor månadslön man plockar ut. Och det är pensionsdelen förutsatt att man vill följa ITP.

De 5 % du skrivit passar bra i räkneexemplet för en månadslön på 30.000/månad, dock skenar ITP inbetalningarna iväg radikalt om man tex. skulle ha en lön på 70.000 kr.

Beräknat på 5% per månad av lönen vid en lön på 70.000kr/månad är den årliga inbetalningen 42.000kr (räknat på 12 månadslöner)

Följer man ITP är den årliga insättningen 170.145kr förutsatt att jag räknat rätt (räknat på 12 månadslöner).

Beskrivninga av ITP som jag utgått ifrån - Inkomstbasbelopp 2010 är 42.800kr.

Överrenskommelsen innebär att alla privatanställda
tjänstemän, som är födda 1979 och senare enbart får en avgiftsbestämd tjänstepension.
Avgiften är 4,5 procent av kontant utbetald bruttolön på lönedelar upp till 7,5
inkomstbasbelopp och 30 procent på lön över denna gräns.


Återigen, tack för nerbrytningen, den var väldigt nyttig för mig och till stor hjälp.

Ev. får jag kanske modifiera den något för att följa ITP planen när man kommer över de 7,5 inkomstbasbeloppen i årslön. ITP lösningen kanske ser mycket annorlunda ut om man är född tidigare än 1979 som beskrivningen ovan hintar om?

Inlägg: 632
Tack mottaget: 2
#22236
Flikar in lite bara 🙂

Är det en enskild firma du driver? Eller är det ett aktiebolag.

1. Om det är en enskild firma och du räknar på en lön på 70 000 kr i månaden så råder jag dig att starta ett aktiebolag istället. Från 1 april går det att bilda för 50 000 kr. Genom ett aktiebolag kan du få ut en del pengar på annat sätt än lön. Tjänar man mer än brytpunkten i en enskild firma får man skatta bort så fruktansvärt mycket pengar!

2. Om du är ett aktiebolag du driver så råder jag dig att inte ta ut en lön på 70 000 även om du skulle ha råd att göra det, av samma skäl som jag angivit ovan. Då är det bättre att kanske sätta av lite extra pengar till ett pensionssparande samt dela ut 127 k enligt schablon.
Inlägg: 9
#22237
Tack för ditt svar. Har du någon bra länk på var jag kan läsa mer om hur man på smartast möjliga sätt "tar ut" sina vinster ur ett AB? Eller om du har tid/lust får du väldigt gärna skriva mer detaljerat!

Jag planenrar att köra ett AB och där jag förväntas kunna debitera 100-120k per månad.

Hälsningar
Lindman
Inlägg: 1324
Tack mottaget: 2
#22238
utdelning

Läs http://www.skatteverket.se/download/18.50a6b4831275a0376d380003426/29218.pdf

Den färgade rutan på sidan 17 borde ger ett svar som man kan använda som grund i sitt excel ark när man räknar.

Hans

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.