Startsida

Sälja enskild firma

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 2
Hej
Jag har enskild firma sedan 20 år. De senaste 5-6 åren har jag samarbetat med / varit underlevarantör till ett aktiebolag som nu vill ha mig som fast anställd hos dem. De ska expandera och vill hellre ha fast personal än ett antal konsulter på stan.

De har i princip varit min enda "kund" i 5-6 år och vi har tillsammans arbetat så att i huvudsak aktiebolaget har vuxit och fått viss ställning på marknaden.

De har erbjudit mig 100 000:- för mitt företag inkl inventarier (dvs datorer och program) Dessa är enkla att ta fram värde på  - men hur tänker jag sen? Vad är en enskild firma värd? Jag är ytterst kompetent i min bransch men på grund av samarbetat inte har jag inte någon kundstock.

Hur ska jag tänka!

Mvh Riseberga
Inlägg: 1165
#23822
Jag tror att företaget som vill anställa dig tänkt sig 100kkr som en "signing bonus" för att du garanterat inte skall bli sittandes med kostnader för avskrivningar etc.

En enskild firma utan kundstock är väl i sig inte mycket mer värd än inventarierna. Har du stora periodiserade vinster som du kommer behöva lösa upp så kan det vara idé att räkna lite så att du inte i onödan passerar alla gränser för statsskatt och värnskatt.

Det du skall tänka på är vilken inkomst du får idag som egen företagare, och jämföra den med lönen du får. Jämför också sådant som pension, sjukersättning och eventuella fringisar.  Det är inga stora pengar att sätta igång igen med en enskild firma om det här inte skulle kännas bra, så det handlar väl mer om hur du vill jobba, och kanske också risken att din huvudsaklige uppdragsgivare vänder dig ryggen om du inte vill bli anställd.
Inlägg: 2
#23823
Hej swerot
Tack för dina tankar. Jo det är nog precis som du säger. Eftersom jag under 2-3 år inte gjort några periodiseringar just med tanke på att starta eget AB, så hoppas jag att de fonder som finns kvar ska kunna hanteras... Men de faller ju ut direkt om den egna firman avvecklas.

Tack för hjälpen.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.