Startsida

Bokföra fakturor

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 2
Hej ny på detta forum

Jag undrar om man skall bokföra fakturor på fakturadatumet eller på det datum som man mottager den på posten? I mitt bokföringsprogram så kommer ju det aktuella datumet upp och eftersom alla fakturor har en till ett par dagar tillbaka i tiden måste man ju hela tiden komma ihåg att backa registeringsdatumet.

Under månaden är det ju inga större problem utom att man ju få en kortare betalningstid om man har villkor på 10 dagar. Tex. på tisdagen får jag en faktura som är daterad på torsdagen veckan innan. På söndagen var det månadsskifte vilket gör att jag gjort en momsomslutning på måndagen. Fakturan skulle då varit registererad på föregående månad men hur fungerar det med momsen om jag gör så i efterhand eller spelar det någon roll om jag registerar den några dagar senare och då får ett framflyttat förfallodatum?
Inlägg: 1165
#24270
Fakturor skall normalt sett bokföras den dagen de är utställda. Det kan vara idé att därför vänta några dagar innan du tar ut en momsrapport så att du får med alla eftersläntare. Det är normalt att rapporten tas ut en tid efter månadsskiftet när man är klar med eventuella justeringar av det här slaget.

Men, så länge du inte flyttar saker över årsskiften så är det ingen som kommer slå dig hårt på fingrarna om du bokfört en faktura några dagar senare. I det här fallet är det ju du själv som blir förfördelad eftersom du får vänta längre på att kunna dra den ingående momsen på fakturan.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.