Starta eget AB - Praktiska frågor

Skapad - Senast uppdaterad
Hej,

Jag funderar på att starta ett eget AB där bara jag själv kommer att arbeta. Jag kommer att fakturera mina kunder för de timmar jag arbetar i månaden och kommer förhoppningsvis snabbt få snurr på inkomsterna och ligga runt 100k+moms i månatlig fakturering. Nu till frågorna:

1. Hur fungerar det med bolån när du kör eget AB? Det känns som barnkerna har svårare att avgöra vilken inkomst jag får jämfört med en 'vanlig' anställning? Vad får detta för konsekvenser?

2. Hur fungerar det med föräldraledighet. Bygger jag upp en SGI precis som när man är anställd och föräldraledigheten beror på den? Gäller detsamam vid sjukskrivning? Spelar det någon roll om man då bara är ägare i AB eller måste man även vara anställd i detsamma?

Stort tack för eventuell hjälp med svaren på frågorna. Jag kompletterar gärna med fler frågor i tråden när dessa dyker upp!

Hälsningar
Lindman
Inlägg: 1324
Tack mottaget: 2
#25938
Vad gäller lån så kanske den första tiden som företagare gör det svårt att få lån. Men efter något år visar man ju med löneuttag och utdelning att det är ett stablit företag. Så min rekommendation. Fixa ditt boende så länge du har jobbet och ligg lågt i justeringar dom första åren. Sedan är det ju en fråga om förtroende. Har du en bankkontakt så kanske det går lättare.

Sedan SGI baseras ju på lönen. Och har du ett AB så baseras SGI på den lön du tar ur företaget  helt enkelt. Så skiter du i att ta ut lön (för du vill ta ut den som utdelning exempelvis) så blir SGI därefter.

Hans
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#25939
Vänta till efter 1 juli i år då nya regler gäller för enskilda företagare vilket jag tycker du bör starta med. SGI räknas då på en tänkt årsomsättning. Ifs är det inte nytt det är bara att en stor del av blivande företagare inte känt till det. Rådgivning innan start av enskilt företag är avdragsgillt samt även momsen. Vi har sett en hel del som startar först och tänker sedan, vilket brukar vara en dyr metod men fullt användbar särskilt om man vill jobba ihjäl sig.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.