Startsida

Enskild firma samtidigt som anställd...hur funkar det?

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 13
Tack mottaget: 1
Halloj!

Jobbar just nu som anställd på ett företag!
Något jag hade tänkt göra i fortsättningen med. Däremot efterfrågas tjänster av våra kunder som vi inte erbjuder, eller har möjlighet att erbjuda. Jag har därför funderingar att starta en enskild firma och "pilla" med det på kvällar och helger.

Hur funkar det rent praktiskt om man är anställd och har firma samtidigt. Skatt osv Lägger man på resultatet på inkomst på något sätt eller hur funkar det.

Kan tillägga att jag inte kommer tjäna storkovan direkt🙂 jag kanske kommer omsätta ca 100 000 om året varav hälften "blir över"


Jag vill/behöver veta allt om denna "blandningen" som anställd/egen företagare
allt jag behöver kolla upp mm. FInns det någon bra steg för steg guide kanske?


Mvh Uffe
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#31445
Det bästa är att tala med din arbetsgivare, det är ju inte otänkbart att du kan jobba hos honom som egen. Jag hade själv en tidigare anställd som jag hjälpt skaffa ett företag åt och vi samarbetade i över 30 år till han i 80 års åldern ville dra ner. Han hade mig som mentor under alla dessa år till bådas glädje och förtroende med start från 60-talet.
Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Inlägg: 338
Tack mottaget: 19
#31447
EF och anställd samtidigt är inga problem och säkert väldigt vanligt. Vet inte exakt hur det funkar med skatterna men bakas ihop på något sätt och inget man behöver tänka på så länge man skickat in årsbokslutet till skatteverket.

Lars har en poäng. Vissa arbetsgivare gillar inte att man driver företag vid sidan om och det kan bli trubbel så kanske bäst att prata med denne om ni har bra kontakt.
Inlägg: 13
Tack mottaget: 1
#31449
tack för era svar! Självklart gör jag inget utan min arbetsgivares OK. Denna verksamheten kommer innebära att jag ger min arbetsgivare jobb/ samarbetar med honom. För bådas vinning. Möjligtvis kan jag konkurrera med våra kunder men ändå inte tror jag 🙂 Däremot önskar jag mer info angående skatt mm

///Uffe
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#31454
Som egen sköter du dina in och utbetalningar men du bör tänka på att nu har du en massa egna kostnader som du kan dra av så när SKV vill ha in en massa skatt bör du lägga dina utgifter först, då brukar det inte bli så mycket mer än 0 kr första året.
Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Inlägg: 5
#31465
Hej!
Det fungerar utmärkt, men du måste ansöka om FA-skattsedel hos Skatteverket när du är anställd samtidigt som du driver eget!

Sen får du inte driva en konkurrerande verksamhet med din arbetsgivare.. Men det torde inte vara något problem om de iaf inte kan tillgodose kunden i nuläget.

Tänk på att vara noga med bokföringen och inte blanda ihop företagets bokföring med din privata ekonomi! Gör en verksamhetsbeskrivning så du har koll på företagsbudgeten, du måste skicka in underlag för F-skatt samt för att bli momsregistrerad till Skatteverket när du registrerar din firma.

/ GunillaS
GunillaS www.sundofri.com

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.