Löpande kostnader i vilande AB

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 60
Tack mottaget: 1
Bakgrund: Jag hade en enskild näringsverksamhet för några år sedan, men fick lov att avregistrera den p.g.a. att jag inte hade någon "varaktig" verksamhet. Nu har jag återigen sett möjligheten till sporadiska inkomster vid sidan av min anställning, och vis av erfarenheten av de krav som ställs på enskild FA-skatt funderar jag på alternativa lösningar.

Är det ekonomiskt försvarbart att starta ett AB för sporadisk verksamhet, bortsett från att man binder 50k i aktiekapital? Jag tänker främst på löpande utgifter för t.ex. banktjänster, postbox etc. Hur "billigt" kan det vara att ha ett AB som inte driver någon verksamhet på t.ex. ett år? Och hur mycket tid tar allt obligatoriskt pappersarbete i så fall?

Jag är inte ute efter att maximera lönsamheten eller minimera den byråkratiska arbetsinsatsen, utan jag är bara nyfiken på vad jag kan förvänta mig. En fördel med halvsovande AB är ju att man redan har bolaget på plats den dag man får för sig att utöka verksamheten.

Jag har naturligtvis funderat på att ta det som hobbyverksamhet, men som jag har förstått det får man inte sälja tjänster eller göra beställningsjobb som hobby, bara sälja (icke förbeställda) produkter. Och då går det bort.

Tacksam för svar!
Inlägg: 1374
Tack mottaget: 187
#36545
Det behöver egentligen inte kosta nåt alls om du sköter det själv. Ett företagspaket på banken kostar väl nån tusenlapp per år, men det är ju knappast absolut nödvändigt.

Årsredovisning och deklarationer kostar ju inget att lämna in. MEN, se till att allt kommer in i tid, annars kostar det plötsligt skjortan.
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#36546
För det första så behöver man inte alls avreg. företaget utan kan ha det vilande om man inte ändrat det evighet till 5 år samt att då bara sända in att det ska fortsätta att vara vilande. Abi Design startade jag redan på 60-talet och hade vilande samt att man tog bort det under en period återigen tog man bort det när det var aktivt men under barnledighet. Ärendet finns hos Högsta förvatningsdomstolen i dag då skv även begagnade sig av myndighetsmissbruk urkundsförfalskning, med mera.

Firma är det bästa och har du något underskott kan du kanske dra av det om du inte redan gjort det från inkomst av tjänst vilket man har rätt tilll .

Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Inlägg: 60
Tack mottaget: 1
#36550
lars arenander skrev:
För det första så behöver man inte alls avreg. företaget utan kan ha det vilande om man inte ändrat det evighet till 5 år samt att då bara sända in att det ska fortsätta att vara vilande.


Det ska tydligen räcka med att man nollar omsättningen i ett år för att skatteverket ska kräva att man visar att man fortfarande har en verksamhet. Det kanske är lättare om man har haft en betydande omsättning tidigare, men om man redan från början har väldigt låg omsättning blir det nog svårt att motivera.

Ett AB innebär ju en del pappersexercis, men det känns ändå mindre jobbigt än att bråka med SKV varje år bara för att man inte kan uppvisa "varaktighet och lönsamhet".
Inlägg: 60
Tack mottaget: 1
#36551
ingvar48 skrev:
Det behöver egentligen inte kosta nåt alls om du sköter det själv. Ett företagspaket på banken kostar väl nån tusenlapp per år, men det är ju knappast absolut nödvändigt.


Tack för svar. Banktjänster känns ju lämpligt att ha, men om det är det enda som kostar borde det ju vara lugnt. En tusenlapp eller två kanske man kan skrapa ihop under ett år. 🙂
Inlägg: 1324
Tack mottaget: 2
#36553
Om det nu är så att du bara säljer tjänster så kan det ju finnas ett alternativ. Jag kör på detta sätt numer då jag gått i pension och tar lite jobb då och då när jag dyker på något roligt.

Alternativet är att man anlitar ett företag som hanterar det hela. Själv kör jag med frilansfinans.se och dom fungerar mycket bra. Och det finns nog ett antal konkurrenter till dom.

Hans
Inlägg: 60
Tack mottaget: 1
#33508
Lite uppföljning:

Jag och frugan beslutade oss för att starta ett gemensamt aktiebolag, vilket gjordes innan jul. Den enda banktjänsten vi har är bankgiro, så det blir ju rent av billigare än ett helt företagspaket.

Så nu är det fritt fram för oss båda att ta betalt för eventuella kvälls- och helgjobb. 🙂

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.