Startsida

Bokföra bankkonto i enskild firma?

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 8
Hej!

Jag kommer bedriva verksamhet i ganska begränsad omfattning framöver. Min bank - Nordea - tillåter inte mig att "bedriva verksamhet från mitt privata konto" och för att jag ska kunna få ett BG-nummer så behöver jag beställa deras företagspaket, vilket inkluderar ett särskilt företagskonto mm.

Min fråga är: Även om jag har ett separat företagskonto och BG för inbetalningar hos banken, behöver jag bokföra och stämma av detta som om det vore i ett AB? Jag hade från början tänkt att bokföra alla händelser i min enskilda på Egna uttag respektive insättningar (2013 resp. 2018) för att göra det så enkelt som möjligt.

Övrigt: jag har årsmoms och kontantmetoden.

Väldigt tacksam för hjälp!
Inlägg: 1378
Tack mottaget: 187
#38407
Man ska alltid vara lite försiktig med att göra allt så enkelt som möjligt, om man sen råkar på en kontroll från skatteverket.
Ha ett särskilt företagskonto, och stäm av det hela tiden på samma sätt som om det är ett AB, då får du minst problem.
Om verksamheten växer så blir det alltid tokigt att ha allt på ett konto. Du kanske säljer en soffa, eller en bil och pengarna kommer in på ditt privata konto. Får du då en kontroll där dom tittar på kontoutdraget ( och det gör dom innan dom talat om det för dig ) så kommer det att ifrågasättas vad dom där inbetalningarna är för nåt.
Inlägg: 8
#38408
Tack!

Jag avser alltså inte att göra några privata transaktioner på "företagskontot" så det kommer inte innebär någon risk för att det skulle synas några ej bokförda transaktioner på det. Jag kommer övrigt inte bokföra annat än intäkter och kostnader, varav de senare antagligen kommer betalas av mig "privat" för att slippa hålla på att flytta pengar fram och tlllbaka.

Jag tänker på vad lagen och reglerna säger. Alltså:

Eftersom jag INTE är TVUNGEN att ha ett separat konto, är jag ändå tvungen att ha med det i bokföringen OM jag nu har det?

Dvs, tekniskt sett, är inte ett så kallat "företagskonto" bara ett ytterligare konto som jag innehar? Det finns ju ingen juridisk person som är separat från mig liksom?

Jag tänker dessutom att det som inte ÄR upptaget i bokföringen i enskild firma inte heller finns i den enskilda firman, även om min bank kallar sin produkt för företagspaket. Det skulle väl kunna heta Lattjolajbanpaket eller varsomhelst?

Jag talade med SKV förut o de verkar inte kräva att jag bokför "företagskontot", men rekommenderar det, för min skull typ eller nåt sånt.

Jag vill alltså inte göra något olagligt på grund av teknikaliteter...?

Vänligen
Inlägg: 14
#38447
Jag är långt ifrån en expert (snarare tvärtom, med bara 2 års erfarenhet från eget företagande och ingen ekonomibakgrund), men jag ger mitt svar ändå.
Om du inte BEHÖVER ha ett separat bankkonto för firman så må det väl vara så.
Tro mig, du gör dig själv en stor otjänst om du inte har det dock.
När det är dags för bokslut och du ska kolla så alla transaktioner och saldot på ditt bokföringskonto (1930 eller vad du nu väljer) stämmer med vad du verkligen har i verkligheten på banken, då är du GLAD att du har ett separat bankkonto för firman 🙂

Om du pratar med din bank och säger att du har extremt låg omsättning kanske de kan ge dig en lite bättre deal på avgiften för företagskonto.
Dessutom är det ju definitivt trevligare att kunna fakturera med ett BG-nummer än att skicka ditt privata bankkontonummer till kunder.
Inlägg: 128
Tack mottaget: 9
#38448
Ett mellanting är att du öppnar upp ett extra sparkonto (som privatkund), som du använder enbart till företaget.
Då särskiljs din privata ekonomi och du slipper att betala för ett riktigt företagskonto.
Banken borde inte kunna hindra dig att öppna upp ett extra sparkonto....För många privatpersoner har ju 3-4 sparkonton för att t.ex spara till massa olika saker.
http://www.cupsupport.se | http://www.fullpott.se | http://www.kalmarsundsparken.se | http://www.domänstatus.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.