Är man tvingat anställd i eget Aktiebolag?

17
Jag driver både enskild firma och aktiebolag.

Jag tar inte ut lön i aktiebolaget utan jag lever på inkomsterna från enskilda firman.

Är man automatiskt anställd i sitt aktiebolag eller kan man registrera sig som att man inte är det?

Anledningen till frågan är helt enkelt att ett av kraven för att inte ha revisor är vid max 3 anställda. Om jag inte själv är anställd så kan jag ha ytterligare en anställd inom reglerna för att slippa revisorsplikt.

Någon som vet vad som styr när man faktiskt är anställd eller inte?

Mvh Gustav
1073
139
Du behöver per definition inte anses som anställd i ett aktiebolag bara för att du är aktieägare. Tar du ut lön eller utnyttjar personalförmåner så är du nog dock att betrakta som anställd. Hur hårda myndigheterna är i bedömningen av ifall revisor är nödvändig eller inte avseende antalet anställda vet jag inte, låter som att det kan finnas lite gråzoner där ifall man har säsongsanställda och liknande.
2360
37
Jag trodde att inte revisor var nödvändig i AB med mindre omsättning, för i så fall är det ingen gråzon. Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
2066
2
Kraven är ([url=http://www.bolagsverket.se/aktuellt/2010/100621_revisor.html]1[/url]): [quote]Det är bara små privata aktiebolag som kan välja att inte ha revisor. Ett aktiebolag måste ha revisor om det når upp till minst två av dessa värden, för vart och ett av de två senaste räkenskapsåren: fler än 3 anställda (i medeltal) mer än 1,5 miljoner kronor i balansomslutning mer än 3 miljoner kronor i nettoomsättning[/quote] 1) http://www.bolagsverket.se/aktuellt/2010/100621_revisor.html
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.