Tvist med delägare i Aktiebolag

Skapad - Senast uppdaterad
Tvist med delägare i Aktiebolag
Hej!
Jag och en delägare har ett aktiebolag där vi driver en skönhetssalong. Jag äger 50% av bolaget och min partner äger 50%. Min partner vill nu sälja sin andel. Min fråga är om min partner har rätt att sälja företaget dvs 50% av salongen vilket innebär lokalen och själva verksamheten(butiken) eller om hen bara har rätt till att sälja sin aktieandel, vilket betyder att jag får en ny delägare. Som jag har förstått det så har hen inte rätt till att sälja halva lokalen eller halva verksamheten till någon utan bara sin aktieandel? Stämmer det.

Min partner säger dock att hen tänker sälja halva verksamheten och lokalen till någon annan som vill göra som verksamheten.

Tack i förväg
Inlägg: 33
Tack mottaget: 8
#39298
Hej,

Rimligtvis har ni en bolagsordning och/eller aktieägaravtal som reglerar dessa bitarna för att skydda er mot just sånna här situationer. Men rimligtvis kan denne ej sälja 50% av verksamhet och lokal utan endast aktieägarandelen som iofs ger rätt till halvs bolaget.
Driver 6530 Redovisning KNA AB
Inlägg: 1374
Tack mottaget: 187
#39300
Det blir gång på gång tydligt att många inte förstår vad det innebär att äga aktier i ett företag.

Aktieägarna äger delar av bolaget och utser en styrelse, och det är styrelsen som driver företaget.

Det är alltså styrelsen som bestämmer om en lokal ska säljas, eller om verksamheten ska göras om. Så det din partner kan göra är att sälja sina aktier till nån annan, som då får 50% av bolaget och alltså måste komma överens med dig om vad som ska hända.
En sån andel är alltså inte alldeles lätt att sälja.

Sen är det första du ska göra att kolla vad som står i bolagsordningen om ett eventuellt hembud. Finns det ett hembudsförbehåll så brukar det innebära att den som vill sälja sina aktier först ska erbjuda den andre ägaren att köpa.
Och det här är grejer som regleras i lag, så det är inte bara att göra lite hur man vill.

Även om du äger 1 miljon aktier i Volvo, så kan du inte på egen hand gå och sälja deras lokaler.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.