Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Hemsideskolan del 1 - Gör en lättnavigerad hemsida

Dela artikeln
tisdag, 30 april 2013 6
Skapa en sajt där besökaren lätt hittar Skapa en sajt där besökaren lätt hittar

Du har säkert upplevt hemsidor som är ologiska och röriga och där du inte finner det du söker. Som besökare lämnar du snabbt sidan och surfar vidare. Hur gör man för att få sin hemsida så lättnavigerad och logisk som möjligt och därmed öka konverteringsgraden på sidan?

Rita på papper först

Ta fram penna och papper och rita upp en tydlig sidstruktur. Då kan du se vilka sidor som behövs och hur många de är. Gör också en lista över de funktioner som behövs på varje sida; kontaktsidan behöver kanske ett kontaktformulär, en bild och adressuppgifter med en karta vägbeskrivning. Se även till att ditt hemsideverktyg har de funktioner du behöver för din hemsida innan du börjar byggandet.

Jag har sett alltför många exempel där man inte planerat hemsidan först. Det kan resultera i att du får byta hemsideverktyg eller ta in en dyr konsult som får styra upp allt efteråt.

Be om feedback

Rita upp hemsidans layout på några pappersark så att du får en känsla hur den faktiskt skulle kunna se ut och fungera. Fråga sedan dina vänner hur de upplever hemsidan och be om hjälp och råd. Känns den logisk eller är den rörig och komplicerad? Ju tidigare du hittar eventuella problem desto mer tid och pengar sparar du.

Tänk enkelhet

Ingen besökare vill mötas av 15 sidor med lika många undersidor, försök att begränsa dig till tre nivåer om du kan. Exempelvis som nedan där ”våra tjänster” är en nivå, ”borrning” två och ”bergsborrning” tre.

 • Startsida
 • Våra tjänster
  • Borrning
   • Bergsborrning

Missa inte dessa sidor

Vilka sidor du väljer hör självklart ihop med vad hemsidan handlar om men tre sidor som man nästan alltid bör ha med är ”start”, ”om oss” och ”kontakt”.

Ludvigs tips för en lättnavigerad hemsida

 • Skissa upp din sidstruktur på ett papper
 • Fundera igenom innehållet på varje sida
 • Låt försökspersoner navigera på ett papper
 • Använd så få undersidor som möjligt

Lycka till med din hemsida!

Läs del 2 som handlar om vad du ska tänka på när du väljer domännamn

Kommentarer

 • Erik
  Erik fredag, 03 maj 2013

  Bra om webbsidor men en webbsajt består ofta av mer än bara hemsidan. Märkligt att läsa en artikel som hela tiden talar om "hemsidan" när det verkar som om författaren syftar på vilken sida som helst på en webbsajt. "Hemsida" är den sida man kommer till om man klickar på "hem", dvs. vad författaren här kallar "startsida". http:// dn.se är en hemsida. dn.se/ ekonomi är inte en hemsida. Lika konstigt blir det att tala om "hemsideverktyg" när man förstås menar "webbsideverktyg" eller liknande lämplig term.

  Jag har sysslat med webbutveckling i snart 20 år.

Välj kommun från listan