Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Stämpelklocka bra eller dåligt?

Stämpelklocka bra eller dåligt? 05 jun 2010 06:43 #33382

Hej!

Skoj forum detta och tusan vad duktigt folk som skriver här!

Min fundering.
Stämpelklocka. Är det bra eller dåligt? Vad anser ni?

Jag jobbade på ett mindre företag för 10 år sedan med 30 anställda. Företaget gick bra och de blev snabbt 100 anställda. VD:n valde då att installera stämpelklocka. Han tyckte inte att alla passade tiderna. Han räknade säkert på det och såg att 5 minuter varje dag på 100 anställda blir mycket pengar vid årets slut. Runt 1800 timmar eller så skulle jag tro.

1800 timmar är så klart väldigt mycket men jag funderar ändå på om detta var ett bra beslut. Jag tänker nu inte bara på denna situationen i detta företaget utan överlag.

Kan det inte tom vara så att den förbaskade stämpelklockan kan få motsatt effekt?

Jag är nyfiken på vad ni andra tror då jag kommer att anställa men kan inte alltid själv vara på plats.

SV: Stämpelklocka bra eller dåligt? 05 jun 2010 15:28 #33388

Jag skulle tro det

Har pratats om detta på mitt gamla jobb men kom fram till att det kommer bara kosta mer än det ger då personalen ska stämpla in vid t.ex. toalett besök,rök pauser och luncher och andra raster företag kan ha

jag anser själv att det är bättre att ha regler för hur det funkar på arbetsplatsen missköts det så samtal man ska lita på sin personal :)
Kontorsteknik - Stockholms leverantör av kontorsmaterial, kontorsmaskiner och kassasystem med så väl service av maskinerna och installation

SV: Stämpelklocka bra eller dåligt? 05 jun 2010 17:40 #33391

Det beror på vad det är för typ av jobb.

Jag förstår att om det är 100 anställda så är det ett rätt omfattande jobb att hålla reda på "normal" frånvaro som semestrar, sjukfrånvaro, VAB, tjänsteresor, kompledigheter etc. Då kan stämpelklockor vara en bra grund för att ha ett bra stöd så att rapporteringen blir rätt. Har man personal som jobbar på tid då det är OB-tillägg och liknande är det också väldigt tacksamt att ha en stämpelklocka kopplat till löneprogrammet som kan räkna ut OB-tilläggen automatiskt. Även för övertid och komptid är det bra att ha ett stöd.

Men har man få anställda så räcker det måhända med en lista som man skriver upp sig på när man kommer, och när man går, samt en rad för hur en eventuell avvikelse skall klassas (Komptid, övertid, sjukdom etc). Men det är väldigt bra att ha ett stöd som är nedskrivet i närtid, för när man efter en månad skall försöka komma ihåg varför man gick en timme tidigare en dag så kommer man inte alltid ihåg det.

Har man sedan anställda som jobbar mer med uppdrag än tid, och därför inte har OB, övertid, komptid eller liknande, så behöver man måhända ingen stämpelklocka alls, utan varje anställd lämnar in en månadsrapport med eventuella avvikelser.

SV: Stämpelklocka bra eller dåligt? 06 jun 2010 16:31 #33400

Det är både för- och nackdelar, som med så mycket annat.

Ett perfekt verktyg för arbetsgivaren som får stenkoll och det underlättar administrationen avsevärt.
Men inte fullt lika uppskattat av arbetstagare. Även om man inte inför stämpelur för att man inte litar på sina medarbetare så är det lätt att dom tar det så.

Jag kommer ihåg första gången jag fick erfara hur en stämpelklocka fungerar när jag skulle jobba med min pappa. Min första tanke var att det var onödigt och jobbigt. Men pappa svarade: "Det är ju förbannat skönt, det är ingen som behöver ifrågasätta när jag var här och inte, det är bara att kolla stämpelkortet."

Jag använde det exemplet när vi skulle införa stämpelur på min nuvarande arbetsplats, men det är inte alldeles lätt att övertyga att det är en bra sak...

Tyvärr är det nästan alltid så att dom flesta sköter sig, men ofta finns det ett eller flera svarta får som alltid tänjer på reglerna och det är dom som förstör för alla andra.

Som en liten parantes så tror jag inte heller man ska räkna minuter, tror inte det lönar sig i längden. Vi har också varit där men det enda som händer när man hela tiden drar åt svångremmen är att det blir dålig stämning. Att någon pratar i mobilen 5 minuter om dagen blir givetvis mycket tid på ett år, men jag tror inte att det påverkar produktiviteten. Kanske tvärtom, inför man ett strängt förbud så blir stämningen lidande. Man ska titta på resultaten istället.

Vi tog även beslutet att införa flex när vi införde stämpeluret. Vi kör 30 min +/- på ordinarie arbetstider. T.ex. om vi jobbar 8-17 så är det ok att komma 07:30 eller 08:30. Tiden samlas på ett speciellt flexkonto och samma regel gäller även vid lunch och när vi slutar. Det går även bra att samla ihop lite timmar och ha som backup om man ska iväg och klippa sig eller annat. Det har fungerat riktigt bra och är mycket uppskattat. Flexibilitet är guld värt.

Det fanns även två olika alternativ, rent praktiskt. Antingen hade man en pekskärm monterat centralt där alla kunde stämpla ut och in, eller så installerade man ett program på allas datorer, vi valde det sistnämnda.

Jag sitter som verksamhetschef och attesterar lönerna, sedan när allt är godkänt så överförs det snabbt och enkelt till löneprogrammet.

Innan stämpeluret hade vi helt enkelt varsin excel där man införde avvikelser, det fungerar det också men jag är positiv till stämpelur och jag tror att dom flesta arbetstagare också inser att det är en bra sak, när dom vant sig. Men faktum kvarstår att alla kontrollorgan innebär att att man kanske tror att sin chef inte litar på en.

Vi är 15 anställda för övrigt.

Usch va långt det vart, hoppas jag inte snackat alldels för mycket skit =)

SV: Stämpelklocka bra eller dåligt? 06 jun 2010 19:08 #33405


Usch va långt det vart, hoppas jag inte snackat alldels för mycket skit =)


Inte alls!

Erfarenheter från verkligheten är guld värt. Jag sitter i ungefär samma sits. Huvudskälet för att fundera på en stämpelklocka (eller i modern tid snarare tidregistreringsprogram), är att få automatisk återkoppling av tid mot olika projekt och kunder - inte primärt att kolla upp när anställda kommer och går. Har i princip fasta löner och fri tid, inom vissa ramar).

Vad använder ni för program, fungerar det bra?
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

SV: Stämpelklocka bra eller dåligt? 07 jun 2010 11:42 #33415

Tack alla! Det blev ännu klarare som jag tänkt att jag kommer att köra utan klockan tills vi har blivit större.

Jonathans fråga är intressant ändå. Vad använder ni och vad kostar det att få igång?

SV: Stämpelklocka bra eller dåligt? 13 jun 2010 14:39 #33538

Ursäktar sent svar.

Vi använder Crona Tid och Crona Lön från Datavara AB (www.datavara.se).
Inte helt säker vad det kostade, men runt 10' har jag för mig.

Anledningen att vi valde det här stämpeluret var helt enkelt för att vi hade Löneprogrammet från dom redan. Har inte gjort någon research i övrigt vad som finns där ute. Men det funkar fint för oss och gick hyffsat smidigt att få igång.

SV: Stämpelklocka bra eller dåligt? 18 jun 2010 12:08 #33659

Stämpelklocka tror jag inte på för mindre företag.
Behövs det, har man anställt fel människor!
Jobbar med hlr

SV: Stämpelklocka bra eller dåligt? 18 jun 2010 13:17 #33660

Så kan det absolut vara i vissa fall, men det är inte enda anledningen. Vi införde inte stämpeluret för att vi inte litade på våra medarbetare. Finns så många andra fördelar för både arbetsgivare och arbetstagare som jag bl.a. nämnde ovan.
Moderatorer: Patrik Nilsson, Imre Randin

Välj kommun från listan