Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Hur du finansierar start av eget företag

Dela artikeln
onsdag, 17 september 2008 1
Hur du finansierar start av eget företag

Finansiera företagsstarten

Du har en idé och vill komma igång med ditt företag. Frågan är hur du ska finansiera företaget och kunna betala för allt? Här kan du läsa om några olika sätt att finansiera företagsstarten på. Var realistisk och räkna på vad du behöver från början och hur mycket det kommer att kosta. Var beredd att satsa egna medel i ditt företag, det ger dig ökade möjligheter att få andra att våga ta risken att bidra till ditt företags finansiering.

Fundera på olika alternativ att finansiera just ditt företag med. Är det nödvändigt att låna pengar? Hur mycket pengar är nödvändiga nu och hur ser behoven ut framöver? Grunden vid företagsfinansiering är att den största ekonomiska risken ska bäras av företagets ägare. Ju större andel eget kapital ett företag har desto mer ökar företagets överlevnadschanser. På lång sikt är det dina kunder som ska finansiera företagets verksamhet, men det kan ta tid att bygga upp ett lönsamt företag och för att täcka företagets behov av kapital finns olika former av finansiering.

De vanligaste sätten att finansiera företagsstarten på är genom:

 • Egna medel/Intern finansiering
 • Lån från bank/ALMI
 • Krediter från leverantörer
 • Förskott från kunder
 • Rörelsekredit i bank

Det finns inga generella bidrag för att starta företag. Räkna inte med att kunna få hela företagsstarten finansierad av någon myndighet eller organisation. Starta eget-bidrag finns för att säkra den personliga försörjningen och för att kunna få tillgång till det krävs bland annat att den som söker ska ha fyllt 20 år och är inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen.

Missa inte: Allt om starta eget bidraget

Intern finansiering

Det vanligaste sättet att täcka företagets kapitalbehov är genom intern finansiering med egna medel. Egna medel kan vara bland annat privata medel som skjuts in i företaget ellervinst som genererats i verksamheten. Intern finansiering medför att det bara är du och eventuella kompanjoner som har hela inflytandet över företaget. Tänk också på att hållanere kostnaderna så mycket som möjligt, för att på det sättet frigöra så mycket medel som möjligt till de kostnader som är mest nödvändiga.

Krediter och lån

Du kan ansöka om krediter till ditt företag. För att kunna bedöma risken i din affärsidé kommer bank och kreditgivare att förutsätta att du kan visa upp en affärsplan för företaget. Den uppskattade risken i affärsidén avgör hur mycket pengar du kan låna och vilken säkerhet de vill ha för att bevilja lånet. Ytterligare en möjlighet till finansiering kan vara genom att leasa eller hyra maskiner eller annan utrustning istället för att köpa.

Banklån är en utav de vanligaste formerna för att finansiera företagsstart och utveckling. Banklån är särskilt lämpligt när du ska investera i materiella tillgångar, som går att sälja på en andrahandsmarknad. På så sätt kan banken som långivare få ytterligare en säkerhet på att de kommer att kunna få sina pengar tillbaka. Det finns olika former av banklån sompassar olika typer av investeringsbehov. Som långivare vill banken vara säker på att den
kommer att få de utlånade pengarna tillbaka och utöver att banken bedömer affärsplanen som rimlig och lönsam vill de också ha ytterligare säkerheter. Det kan handla om till exempel inteckning i företagets varulager och maskiner eller i fast egendom.

Goda relationer med kunder och leverantörer kan vara ytterligare en möjlig väg till finansiering. Dina kunder kan till exempel göra förskottsbetalningar som förbättrar din betalningsförmåga. I andra änden kan du avtala med leverantörer att få förlängd tid att betala. På det sättet frigörs pengar och företagets likviditet och betalningsförmåga på kortsikt förbättras.

Riskkapital

För företag med hög tillväxtpotential och goda vinstmöjligheter kan det vara möjligt att skaffa finansiering från riskkapitalbolag och affärsänglar. Att ta in riskkapital innebär i de allra flesta fall också att riskkapitalbolaget blir delägare i företaget. Riskkapitalet kan möjliggöra att företaget har möjlighet att växa och utvecklas snabbare. Det kan vara svårt för många tillväxtbolag att i början få finansiering genom till exempel banklån och då kan riskkapital i olika former vara ett bra alternativ. För riskkapitalbolaget är det av yttersta vikt att de bedömer att ditt företag har möjlighet att växa och bli lönsamt och då gärna på en internationell marknad.

Texten är från Drivhusets "Finansiera företagsstarten".

Kommentarer

 • Jossy päls
  Jossy päls måndag, 18 februari 2013

  Hej
  Vi är ett privatlån långivande bolag och en samarbetspartner/finansiär för fastigheter och alla typer av företagsfinansiering.

  Vi erbjuder även lån till privatpersoner, företag och samarbetsorgan vid låga ränta på 3%, lånevillkor avgörande, Lånebelopp mellan summan av
  fem tusen pund (£ 5,000.00) till tio miljoner (£ 10,000.000.00) Lån för att utveckla företag och ge en konkurrensfördel och för expansion och alla typer av lån.

  Vi erbjuder följande typer av lån

  * Personliga lån (Säkert och utan säkerhet)
  * Företagslån - amorteringsfri kontokredit
  * Business lån (Säkert och utan säkerhet)
  * Även för dig som har ett nystartat företag
  * Uppstartslån för dig som har en företagsidé
  * Godtar aktiebolag, handelsbolag, enskild firma och kommanditbolag
  * Låna till investeringar eller för att stärka likviditeten
  * Konsolidering Lån
  * Internationella lån.
  * Refinance
  * Renovering
  * Investeringar Lån
  * Auto Lån
  * Skuldkonsolidering
  * Line of Credit

  Företagskredit är en ny typ av checkkredit/kontokredit, ett alternativ till factoringkredit eller om du inte kan eller vill belåna dina fakturor.

Välj kommun från listan