Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Hur kan man tjäna pengar efter alla avgifter och skatter?

Dela artikeln
onsdag, 25 april 2018 4

Jag äger ett värdshus med 6 rum och en restaurang. Några månader efter jag tog över företaget så var jag tvungen att betala 18 000 kr skatt för den förra ägaren. Sedan betalade jag ca 7000 kr i årlig avgift för miljöinspektion. Sedan ville de ha 5000 kr för brandinspektion. Sedan höjer mitt elbolag priserna på vintern så jag måste betala ca 30 000 kr varje månad för drift. Sedan betalar jag en massa sociala-avgifter, moms, semesterersättning och försäkring för mina anställda.

Företaget äger en lägenhet ovanför restaurangen och om jag vill bo där så måste jag betala skatt per kvm till mitt eget företag. ABSURT!

Efter alla dessa utgifter, avgifter, skatter och försäkringar så har det blivit omöjligt att ta ut pengar till sig själv. Om jag ska ta ut lön måste jag betala 5000 kr i skatt och för att tjäna 5000 kr efter alla utgifter så måste jag omsätta ca 30 000 - 40 000 kr. Jag köpte ett företag för att jobba för mig själv men det slutade med att jag jobbar endast för regeringen och jobbar gratis så mina anställda ska få lön…

/Producenten

Se även: "Vad fan får jag för pengarna?"

Denna text är skribentens personliga åsikter. Vill du skriva en insändare eller en replik kan du göra det här

 

Kommentarer

 • Ingvar Wogenius
  Ingvar Wogenius måndag, 07 maj 2018

  Ja, en tydligare transparens skulle säkert behövas, för oförståelsen är så djupt rotad, och i många fall gränsande till rent hat mot egna företagare.
  Att alla företagare tjänar grova pengar är den generella meningen bland de som aldrig testat.
  När LO står på första maj och gapar om alla 'skattesänkningar för de rika' som dom vill ha bort, så glömmer dom att kolla på en slutskattsedel för en helt vanlig löntagare, som visar att jobbskatteavdraget ger en hel månadslön extra. Ett lönepåslag på 12 % alltså.

 • Maria Bergström
  Maria Bergström måndag, 07 maj 2018

  Tänk om alla småföretagare med färre än 20 anställda skulle kunna enas om att strejka en vecka för bättre villkor. Tänk så många funktioner i samhället som inte skulle fungera den veckan. Då skulle det märkas vilka som ser till att hjulen snurrar.

 • Krister Ripstrand
  Krister Ripstrand måndag, 07 maj 2018

  Ja man tar sig för pannan. Jag har bekanta i ungefär samma situation och i tragiken ligger att boende i grannskapet tror att så fort man är företagare så är man en rik knös som kan benämnas "det drabbar ingen fattig!".
  Uppvuxna i folkhemmet tror att ha ett jobb är en social rättighet och det är företagare som skall bistå med den sociala förmånen. En total okunskap om skattesystemet råder, mycket beroende på en total frånvaro av transparens.
  När man rest i USA har man "ojjat" sig över att det läggs på ~6-7% i kassan men jag har insett att det är ju helt rätt med den transparensen. Det kanske skulle bli annat ljud i skällan om våra 6-25% las på i kassan istället för på prislappen.

 • Ingvar Wogenius
  Ingvar Wogenius torsdag, 26 april 2018

  Ja, du är tyvärr inte ensam i den situationen.Även om det är en klen tröst. Många kämpar och sliter, och jobbar gratis hela tiden bara för att de anställda måste ha sin lön först, vilket såklart är riktigt i sig.
  Men det här är den tysta massan. Den som ingen pratar om, och väldigt få har möjlighet att sätta sig in i situationen. Definitivt inte politikerna, eftersom dom är helt befriade från allt vad konkurrens heter, och så fort deras budget inte går ihop, så höjer man bara skatterna.
  Att det inte funkar riktigt så i verkligheten, är helt främmande för dom.

  När det gäller just din specifika situation, så får man räkna bakifrån. Dvs du lägger ihop alla utgifter som är nödvändiga, och funderar sen på om det är rimligt att omsätta så mycket som krävs för att det ska gå ihop.
  Är det orimligt, med tanke på läge, konkurrens, kundunderlag mm, tja, då får man tyvärr överväga att bara lägga ner.

Välj kommun från listan