Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Jobba i Norden - inte så lätt

Dela artikeln
torsdag, 20 december 2012 1

När vi reser mellan de nordiska länderna behöver vi svenskar inte visa något pass. Så har vi haft det sedan 1954. Men om vi vill arbeta i något annat nordiskt land stöter detta på olika hinder.

Trygghetssystemet är inte anpassat för detta. Vad händer med pensionen om man arbetar ett antal år i ett nordiskt grannland och vad gäller om man blir arbetslös? Osäkerheten om detta gör att många undviker att söka arbete i något av våra grannländer. Information om vad som gäller måste spridas.

Också information om vad som gäller när man startar företag i våra nordiska länder måste finnas tillgänglig. Denna är idag nästan obefintlig.

Vi har goda förutsättningar för en gemensam arbetsmarknad och företagsmarknad. Enligt Gränshindersforum finns idag 35 olika hinder som hämmar rörlighet av arbetskraft i Norden! Ett samarbete mellan Danmark, Sverige och Finland borde snarast börja för att utverka en strategi för gemensamma regler. Så kan vi skapa fler nya företag!

Kommentarer

  • Mats Sandvik
    Mats Sandvik måndag, 07 januari 2013

    Håller med till 100% - Små saker som t.ex. att fixa ett telefon-nummer/abbonemang i annat Nordiskt land än det man råkar sitta verkar vara störtomöjligt (annat än pre-paid). Vore ju service ifall kunden slapp ringa utlandssamtal för att nå en bara för att man finns någon mil hit eller dit.

Välj kommun från listan