Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Förskingring, trolöshet mot huvudman eller inget alls?

Förskingring, trolöshet mot huvudman eller inget alls? 16 aug 2009 20:45 #27570

Jag har drivit ett aktiebolag ihop med en person som har skött bokföringen och samma person har dessutom varit firmatecknare i bolaget.

Det har nu visat sig att personen har fakturerat vårt bolag från sin egna enskilda firma och dessutom tagit ut en hel del andra summor där det inte finns kvitton eller kvitton till privata köp. Beloppet rör sig om totalt 100 000kr, kanske mer.

Hur stor chans har jag att bevisa att personen gjort detta utan lov och hur stor chans har jag att vinna detta i ett rättsmål. Vi har inga papper skrivna om hur vi får ta ut pengar men någonstans måste det väl finnas en gräns?
Då personen varit firmatecknare så hörde jag av någon att det är svårt att bevisa att personen har förskingrat pengar men att trolöshet mot huvudman kan gå att bevisa.

Bokföringen har personen inte heller lämnat över till mig trots att jag bett om detta så jag vet inte än hur stor skada personen gjort.
Jag är VD i bolaget.

Efter detta som hänt så är personen nu borttagen som firmatecknare.
Naturligtvis måste jag få bort personen i bolaget snarast möjligt och jag undrar om det finns något sätt som jag göra att personen blir av med sina aktier. Lösa ut, tvinga ut, ja vad som helst.

Jag är tacksam för alla tips för hur jag ska agera i detta elände.

SV: Förskingring, trolöshet mot huvudman eller inget alls? 17 aug 2009 03:48 #27571

Ta hjälp av en advokat som kan detta är råd nummer ett.

Det här är inte så ovanligt som man kan tro, tyvärr.

Ett mycket användbart medel brukar vara att lova personen "immunitet" mot fullt samarbete. Förklara att det som din kompanjon har gjort är utan tvekan av den digntiteten att en längre fängelsevistelse är trolig. Ha gärna hjälp av advokaten där för att understryka att det är ingenting du sitter och hittar på. Förklara också att du inte har någonting att vinna på det hela, om personen ifråga samarbetar fullt ut. Och fullt ut måste vara fullt ut. Vartenda litet mobilabonnemang, biltankning av dotterns bil på företagskortet eller vad man nu har pysslat med.

Därefter bör man under de kommande 24 timmarna (dra inte ut på det längre) tillsammans gå igenom vad som har skett och hur. Lägg därefter fram ett efter omständigheterna rimligt bud för personens ägarandel där denne löses ut (alternativt ett bud för denne att lösa ut dig). Ta hjälp av advokaten med avtalesformuleringen. Det finns ingenting som säger att ett rimligt pris inte är 1kr, det beror till stor del på ert företags verksamhet, omsättning och finansiella ställning, samt vilka pengar som försvunnit. Därefter går man skilda vägar och glömmer sedan den här historien med undantag för att det är lite lärdomar för framtiden. Både du och din kollega har intresse i att få det här bakom er snabbt. Förutom din kollegas uteblivna vistelse med gratis mat och husrum är dennes- straffregister fortfarande rent. Du slipper lägga ned en massa tid kommande 18-24 månader på att driva detta i rätten, få publicitet i media och förklara för kunder och leverantörer.

Ett tips är att du kontaktar advokaten idag, och har den långa jobbiga dagen med genomgången idag eller i morgon. Du behöver attackera snabbare än din kollegas försvarsvilja hinner byggas upp.

SV: Förskingring, trolöshet mot huvudman eller inget alls? 17 aug 2009 16:18 #27589

Du kan trösta dig med att det inte var en släkting eller nära vän, sådant är alltför vanligt så innan någon startar företag se till att ha konroll själv samt att inte bevilja för högt belopp till enskild att ta ut, samt att vara 2 att granska sådana fakturor, så minskar risk för fusk. I ovan fallet kan han ev. bet. tillbaka med ett lån om det är så att det gäller stora belopp, annars bit i sura äpplet och försök minimera skadan.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: Förskingring, trolöshet mot huvudman eller inget alls? 17 aug 2009 18:38 #27596

Tack för svaren!

Jag ska kontakta advokat imorgon och göra som du sa swetrot. Jag orkar inte bråka utan vill bara gå vidare. Det har gått en tid redan då jag inte riktigt vetat omfattningen av det men misstänkt att något var galet sedan en längre tid tillbaka.

Trist att det verkar vanligt att företagare råkar ut för liknande.

Tack igen för bra svar!

Välj kommun från listan