Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: starta eget samt försörjningsstöd ?

starta eget samt försörjningsstöd ? 04 maj 2010 13:51 #32883

Tja!

Hoppas jag hittat rätt topic.

Jag vill starta eget inom webhandel. Den ska starta på hobbynivå vid sidan om min tills vidare-anställning och gärna växa så jag en dag kan leva på mitt företagande.
Men kruxet är att jag är inte säker på att få behålla min anställning året ut.
Jag har forskat runt och inte hittat en lösning som garanterar att jag får tak över huvudet och mat för dagen om jag startar eget.
Om jag innehar ett företag, får jag ingen ersättning från a-kassan om jag blir uppsagd.
Om jag låter annan person äga företaget och anställa mig, är det inte heller säkert att jag får mat på bordet eftersom jag räknar med att det tar tid innan man kan leva på mina idéer.

Jag tar gärna inga risker innan jag vet fakta.
Hur kan man gå till väga?

SV: starta eget samt försörjningsstöd ? 04 maj 2010 14:45 #32884

Den dag man blir arbetslös kontrollerar a-kassan om du har en sidoverksamhet.

Har du då ett företag vid sidan om så kan du hamna i  situationer.
1. Det bedöms att du har en sidoverksamhet och du haft den minst ett år. Om du haft den minst ett år så finns det gränser för hur mycket du får ha tjänat för att det skall ses om sidoverksamhet. 
Om det anses som sidoverksamhet kan du fortsätta med denna verksamhet i samma utsträckning (inte växa) och samtidigt uppbära a-kassa.

2. Om du har ett företag  som du haft kortare än ett år eller om du av annan anledning inte bedöms som sidoverksamhet så får du ingen a-kassa så länge du har kvar företaget.

Om du nu startar ett företag så är det egentligen inga problem så länge du jobbar. Och blir du uppsagd innan ettårsgränsen så kan du avregistrera bolaget under uppsägningstiden om det nu är möjligt att göra detta så fort. (lager osv).
Så fort du har papper från skatteverket (och ev bolagsverket om du regat bolaget där) har du rätt till a-kassa. Dock kan det vara en risk att köra efter du lämnat jobbet för då kan en låg inkomst i bolaget i någon månad sänka a-kassenivån.

Hans

Re: starta eget samt försörjningsstöd ? 28 okt 2013 12:41 #48156

Eget företagande är aldrig en inkomstgaranti. Och det kan ta 3-5 år innan det går med vinst - i bästa fall.

Om din ekonomi är så bräcklig att du måste fundera på försörjningsstöd eller att vara beroende av myndigheter, A-kassa etc, då bör du avstå från att registrera eget företag.
Xanti

Re: starta eget samt försörjningsstöd ? 28 okt 2013 13:26 #48158

Hobbynivå kan kanske vara modellen för just dig annars är det så att när man startar upp enskild firma kan man få sjukersättning under ett par år som om man verkligen hade den höga inkomst som man ännu inte nått upp till.
Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Moderatorer: John Knutsson

Välj kommun från listan