Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Komikern Kevin Hart skrattar på väg till banken, med 140 mkr

Dela artikeln
måndag, 24 februari 2014 0

I USA har komikern och skådespelaren Kevin Hart blivit en ekonomisk kraft som Hollywood inte kan ignorera. I Europa och Sverige är han än så länge okänd. Detta ser ut att komma att ändras under 2014 och 2015.

Rätt i tiden

Kevin Hart är lika gapig och högljudd som Eddie Murphy men inte lika verbal. Medan veteranen Eddie Murphys dialoger var så välskrivna att de blev internationellt tidlösa, så säger 33-årige Kevin Hart saker som inte låter särskilt genomtänkta eller kommer att bli några klassiker. Harts typ av humor kommer knappast att vinna några Oscars den närmaste tiden. Ändå tjänade Kevin Hart omkring 140 miljoner kronor förra året enligt affärstidskriften Forbes. 

Hårt arbete, smarta drag och hög risk

Kevin Hart var aktiv med flera produktioner samtidigt under 2012 och 2013 och fler är på väg. Hart medverkade bland annat i en av huvudrollerna i TV-serien "Real Husbands of Hollywood", som är en parodi på dokusåporna med liknande namn. Dessutom spelade han in en långfilmsversion av sin utsålda komediföreställning "Let Me Explain". Kevin Hart betalade det mesta av produktionen, distributionen och reklamen för "Let Me Explain" ur egen ficka.  

En prövad affärsmodell för långsiktighet

Genom att axla rollen som entreprenör och riskkapitalist samt ta ut en låg lön och självfinansiera independent-produktioner gav Kevin Hart sig själv möjligheten att både behålla större kontroll över sin karriär och att få en större delen av kakan ifall satsningarna ledde till en succé. Denna framgångsmodell betalade sig på flera områden. Till att börja med drog "Let Me Explain" in omkring 300 miljoner kronor, bland annat på DVD-försäljning. Kevin Hart blev intressant för de stora studiorna eftersom att han lyckades skapa en sådan hög avkastning ("ROI"; "Return On Investment") på en budget om knappt 30 miljoner. Erbjudandena började hagla in och hans namnkännedom spred sig också till en större publik. 

Forbes hederslista

Även affärstidskriften Forbes Magazine fick upp ögonen för Kevin Hart. Hart debuterade på plats 95 på Forbes hederslista över de 100 amerikanska kändisar som tjänat mest under perioden. Han ser ut att klättra högre på Forbes "Celebrity 100" under 2014 och 2015. 

Över en miljard kronor

Kevin Hart både producerar och har en återkommande gästroll i en kommande "show" (TV-serie) på den kräsna amerikanska kanalen ABC. Hart regisserade dessutom biosuccéen "Ride Along" som har dragit in över en miljard kronor, på en budget om knappt 300 miljoner kronor. Tvåan är redan i produktion. En ytterligare framgång är "About Last Night" som beräknas ha kostat 100 miljoner kronor och kommer att generera drygt 400 miljoner kronor. Fler järn i elden är "Finally Famous" (i regi av Chris Rock), och "The Wedding Ringer" (som handlar om en brudgum som hyr en främling som ska låtsas vara hans marskalk; hans "best man"). 

Extrem tillväxt 

I finans- och aktievärlden används uttryck som multiplar, vilket - som begreppet antyder - handlar om hur många gånger det ursprungliga beloppet som en investering ger tillbaka. Till exempel en entreprenör som gång på gång kan skapa vinster som är tio gånger högre än den ursprungliga insatsen - en sådan entreprenör får stor respekt och makt. Kevin Hart har, med komedi som handelsvara, visat en konsekvent förmåga att omvandla lågbudgetinvesteringar till fenomenalt lönsamma vinster inom TV- och filmvärlden. Det är rimligt att säga att Kevin Hart numera skrattar hela vägen till banken.​

Research: Stephen Mulera & Shawn Opira

Ämnen

Välj kommun från listan