Sverige och en rad andra länder åtog sig 2015 att implementera Agenda 2030, en handlingsplan med mål som sägs sträva mot en omställning till ett mer hållbart samhälle.

Miljöpartisten Lorentz Tovatt är starkt kritisk och menar att regeringen med SD i spetsen genomför en ambitiös utrensning av Agenda 2030-målen:

- Nu under julhelgerna har man smugit ut de nya myndighetsdirektiven, och där framgår att kraven om Agenda 2030 även är strukna i direktiven för de tunga myndigheterna Energimyndigheten, Kemikalieinspektionen, Havs- och Vattenmyndigheten, Livsmedelsverket och Strålsäkerhetsmyndigheten. Alla dessa har frågor som explicit rör Agenda 2030 på sina bord, skriver Lorentz Tovatt i ett debattinlägg.

Kritiken mot Agenda 2030 har ofta handlat om maktförflyttning där skattemedel omfördelas till projekt som följer den utstakade agendan. "Gröna satsningar", jämställdhetsarbete och mångfald är projekt där miljarderna rullar och aldrig tycks ta slut.

Martin Kinnunen, miljö- och klimatpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna kommenterar i tidningen Aktuell Hållbarhet:

– Generellt ser vi inget mervärde med Agenda 2030-arbetet och välkomnar utvecklingen. Under Socialdemokraternas och Miljöpartiets regeringstid har man stoppat in Agenda 2030 och jämställdhet överallt och det tycker inte vi tillhör de viktigaste arbetsuppgifterna för myndigheter.

Relaterad läsning: "ESG är Djävulen Inkarnerad"

Se även: Alla dessa bidrag till företagen - låt oss vara istället


Har du något på hjärtat?

och publicera enkelt din artikel, insändare eller debattartikel redan idag. Eller skicka ett mejl till [email protected]


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.