Det är med fascination som jag tittar på bilderna i Copy Magazine , den ena mer fantastisk än den andra. Konstnärligt finns det ingen tvekan om att det ligger mycket arbete bakom dessa bilder. Men om AI framställt dem kan det väl inte vara så..? Faktum är att så är fallet. Det ligger framförallt mycket tålamod bakom dem - och tid. När det rör sig om experiment blir det extra förlåtande om kvaliteten inte håller toppnivå, men den sticker verkligen ut i Copy Magazine - liksom fantasi och kreativitet. Kvaliteten är osviklig; den kunde inte vara bättre. 

Som art director har Karl-Axel Wahlström arbetat med betoning på story-telling eftersom reklam handlar om att övertyga konsumenter i speciella sammanhang, och det måste fungera. Kring bilderna i Copy Magazine har Karl-Axel skapat virtuella mode case och utvecklat såväl text som bild med endast AI-prompter. Det kan tyckas lätt att låta AI sköta produktionen, men det är betydligt svårare än att lära en katt göra konster - man måste ju lära AI både beteenden och tolkningar, men det kan ge fantastiska resultat. 

Stor utmaning att få fram bra AI-bilder

Att vara AI-konstnär säger egentligen ingenting samtidigt som det säger allt. För att få fram riktigt bra bilder och exakt som man vill ha dem, måste man vara beredd att avsätta mycket tid. En AI-genererad bild reflekterar ju en mänsklig idé,  graden av fantasi och konstnärlig förmåga trots att den framställs med hjälp av AI-prompter. Det innebär många timmar av korrigeringar, om och om igen,  innan AI förstår - ibland hundratals gånger för AI ska kunna ro i land med sin uppgift. 

Är man en skarp AI-konstnär kan man betrakta det som ett skickligt intellektuellt hantverk. I slutändan är det ju fantasin som ofta är den stora bromsklossen för många bildskapare, men inte för Karl-Axel Wahlström.

Det är alltså inte enkelt att få fram en bild om man promptar: 

Alice i underlandet en sommarkväll i kvällsskymningen vid en skogstjärn med en Pripps Blå i handen. 

Räcker dessa prompter tro? Knappast.

Om man testar dem i MidJourney kommer man sannolikt inte att få fram någon drömbild. Det innebär en lång inlärningskurva, liksom det är för AI att tolka. 

Se även: Möt AI-modellen som tjänar 100 000 kr/månad


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.