Google har förklarat att de kommer att radera miljontals poster av användares webbläsaraktiviteter som en del av en uppgörelse i en grupptalan, där det påstods att företaget spårat människor utan deras vetskap.

Stämningen, som lämnades in 2020, hävdade att Alphabet Inc.-enheten i hemlighet samlade in data från personer som använde dess populära Chrome-webbläsare i ett privat inkognitoläge. Trots att denna funktion låter användare stänga av datainsamling när de använder Chrome, samlar andra Google-verktyg som webbplatser använder, såsom annonsteknik, ändå upp deras data, rapporterar Bloomberg.

Google säger att de har gjort flera ändringar för att klargöra hur människors data samlas in samt vilken aktivitet som är synlig för webbplatser när användare surfar i inkognitoläge. Och företaget gick med på att under de kommande fem åren tillåta användare i inkognitoläge att blockera tredjepartscookies.

"Vi är nöjda med att lösa denna stämning, som vi alltid har ansett vara ogrundad," sade Jose Castaneda, talesperson för Google, i ett uttalande. "Vi kopplar aldrig data till användare när de använder inkognitoläge. Vi är glada att radera gammal teknisk data som aldrig har kopplats till en individ och aldrig har använts för någon form av personanpassning."

Trots att skadestånd på 5 miljarder dollar har krävts inkluderar uppgörelsen ingen betalning från Google. Istället kommer enskilda kunna söka skadestånd genom att lämna in sina klagomål mot Google i amerikanska delstatliga domstolar, enligt domstolsdokument. Omkring 50 personer har redan gjort det.

Advokaten David Boies kallade uppgörelsen "banbrytande" och ett "historiskt steg" i kravet på att stora teknikföretag är transparenta med användare om hur de samlar in och använder deras data. Googles överenskommelse att retroaktivt radera användarinformation är en betydande eftergift eftersom den utgör ryggraden i företagets lönsamma annonsverksamhet, som beror på kvaliteten på dess sökmotor. Detta sker också samtidigt som Google står inför flera regulatoriska utmaningar i USA och utomlands, bland växande oro över hur teknikjättarna använder de enorma mängder data de samlar in från användare.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.