När det kommer till skattebetalarnas pengar finns det ingen gräns för risktagandet och viljan att spendera. Miljarderna rullar samtidigt som politiker står i kö om att få vara med på ett hörn när pressfotograferna samlas.

Pengarna omfördelas, eller “satsas” som det heter på politikerspråk, och i någons ficka hamnar pengarna.

Ett sådant projekt är H2 Green Steel - det fossilfria gröna stålet.

H2 Green Steel säger sig ha säkrat omkring 60 miljarder kronor och enligt Dagens Industri är 38 miljarder kronor skuldfinansiering och 21 miljarder riskkapital.

Allt fler kritiska röster hörs och flera bedömare totalsågar “satsningen”.

Nationalekonomen och utredaren David Sundén har nyligen skrivit en rapport om det gröna stålet på uppdrag av stiftelsen Skandinaviska policyinstitutet. I rapporten skriver han att mångmiljardsatsningarna som görs riskerar att bli bortkastade. De påstådda klimatargumenten håller inte heller då en stor del av dagens utsläpp kommer att försvinna automatiskt när stålbolaget SSAB fasar ut sina gamla masugnar, meddelar SR.

Christian Sandström, biträdande professor i företagsekonomi, är också starkt ifrågasättande till bland annat var pengarna kommer ifrån.

“H2 Green Steels VD Henrik Henriksson beskriver i DI 7/9 AMF och Andra AP-fonden som föredömen då de ”skapat sig ett mandat som gör att de kan investera i ett bolag som inte har några intäkter”, skriver han i Epoch Times.

“Bör förvaltare av svenska pensionspengar ägna sig åt den här sortens halsbrytande riskprojekt?”, ställer han sig frågande.

En annan kritisk röst är forskaren Magnus Henrekson som med nyligen släppt en rapport om det fossilfria stålprojekten i Norrland.

Han menar att projektet riskerar att bidra till högre elpriser och dessutom bli olönsamt. Detta kan leda till att de berörda samhällena i norr drabbas svårt.

– Det är som ett olympiskt spel. Det blir eufori inför spelen och några år senare är det helt dött. Förhoppningsvis kan vår utredning bidra till att de här kommunerna inser riskerna, säger Magnus Henrekson.

Det måste gå - LKAB:s VD Jan Moström

Entreprenören och samhällsdebattören Henrik Jönsson har också i ett par filmer visat felen och bristerna med de huvudlösa gröna satsningarna i norr.

När LKAB:s VD Jan Moström besvarade frågan om var den enorma mängd el som krävs för att driva detta projekt skulle tas från. Är det ens möjligt frågar sig reportern? varpå Jan Moström svarar: "Det måste gå".

Det verkar alltså inte finnas en hållbar kalkyl - bara drömmar och fantasier.

Många frågar sig nu om vi kommer att få leva med ännu en “felsatsning” bekostad av skattebetalare och pensionssparare. Blir det en ny Nuon-affär eller kanske ännu värre?

Se även: Miljarder i gröna företagsstöd i sjön: "tala om skattesänkningar i stället"


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.