Att vara jobbonär är en hybridlösning som innebär att man kombinerar pensionärslivet med att arbeta. Det blir allt vanligare med en mjuk övergång där man trappar ner på arbetet och samtidigt tar ut delar av sin pension för att kompensera inkomstbortfallet. Enligt en rapport från Jönköping University gjord på uppdrag av pensionsplattformen Minpension planerar var tredje 60-plussare att bli jobbonär. Rapporten visar också att skälen varierar. Behovet att känna sig behövd väger tungt för många. Det kan också handla om att man inte orkar jobba fullt ut de sista åren. Andra känner oro för att pensionen inte ska räcka till.

Nya pensionsregler

Det befintliga pensionssystemet har blivit kritiserat av både pensionärsorganisationer och experter. De menar att de senaste årens stärkta grundskydd med bland annat höjd garantipension och höjda bostadstillägg innebär att det inte lönar sig att arbeta efter 65 år för de som har låga pensioner.

Grundregeln är att efter du fyllt 65 år så byggs den totala pensionen på med 6 – 11 procent varje år. Utöver det sänks inkomstskatten på lön från det år du fyller 66 år. Men denna regel gäller inte alla.

- För löntagare med inkomster under 40.000 kronor i månaden gör dagens system att vissa inte får så mycket mer kvar efter skatt på grund av garantipensionen och att eventuellt bostadstillägg kan minska samtidigt som inkomstpensionen stiger, säger Trifa Chireh pensionsekonom på Länsförsäkringar i Di.

Nu kommer nya pensionsregler som gör att det lönar sig att vänta några år med pensionen. Riksdagens pensionsgrupp enades nyligen om att göra uttag av tjänstepension mer flexibelt. På samma sätt som statens inkomstpension kan pausas ska också pensionsuttag kunna pausas.

- Det underlättar pensionsplanering och ger värdefull flexibilitet som underlättar ett längre arbetsliv för fler, säger Mattias Munter pensionsekonom på Skandia.

Pension för företagare

Som företagare måste du själv ansvara för att tjäna in till din pension. För att du ska få samma pension som om du skulle varit anställd behöver du som har ett aktiebolag ta ut lön, och du som driver enskild näringsverksamhet måste ha ett överskott. Utöver detta behöver du också spara själv för att kompensera för den tjänstepension som de flesta anställda får.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.