Kommissionen för Skattenytta presenterar i en ny rapport förslag på reformer för minskat regelkrångel. I rapporten går att läsa om svenska företags regelbörda minskar med omkring 5 procent motsvarar det kostnaden för cirka 10 000 årsarbeten, eller närmare 10 miljarder kronor om året. Även inom den offentliga sektorn medför dåliga regler onödiga kostnader på många miljarder kronor per år.

- Många lagar och regler har blivit allvarliga bromsklossar för ekonomisk tillväxt och välfärd, säger Lars Jagrén, en av rapportförfattarna och nationalekonom. Ineffektiva och föråldrade regler står i vägen för Sveriges tillväxt. Det är dags att tänka om och åtgärda dessa brister på alla nivåer av förvaltningen, fortsätter Lars Jagrén.

Kommissionen för Skattenytta föreslår i rapporten bland annat att regeringen inrättar ett Effektivitetskansli inom Regeringskansliet. Syftet är beslutsfattare ska öka fokus på effektivitet och varsamhet med skattebetalarnas pengar. Regeringen bör också varje år redovisa till riksdagen hur den förda politiken påverkar effektiviteten i näringsliv och förvaltning. Det duger inte att årligen följa upp inkomstfördelning och jämställdhet. Därtill borde regeringen börja beakta samhällsekonomiska kalkyler i sitt beslutsfattande.

- Vi uppmanar beslutsfattare på alla nivåer att agera för att reformera regelverken och skapa ett mer effektivt och välmående Sverige, konstaterar rapportens andra författare Tomas Lööv. Det är hög tid att säkerställa att reglerna som styr vårt samhälle verkligen tjänar medborgarnas och företagens intressen. Det är dessutom billiga åtgärder som kan gå snabbt. Det enda som behövs är politisk vilja, avslutar Tomas Lööv.

Rapporten “Minskat regelkrångel och ökad skattenytta” finns att läsa i sin helhet på skattenytta.se


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.