Stockholms Handelskammares senaste version av Stockholmsbarometern visar att det är fortsatt becksvart för huvudstadens ekonomi under det sista kvartalet år 2023. Specialisterna säger dock att lågkonjunkturen kan ha nått bottennivån och kommer gå mot bättre tider.

Indikatorerna är oerhört långt ifrån ett normalt konjunkturläge

Trots att Stockholmsbarometern ökade från 83,8 till 88,8 procent under det fjärde kvartalet 2023, anses den ekonomiska situationen överlag vara väsentligt mycket sämre än ett historiskt normalläge. Det blir tydligt i relation till det ungefärliga normalläget som ligger på 99-101. Värden under 90 är mycket svagare än normalt.

Senast barometern ökade så mycket under ett kvartal var under andra kvartalet 2021, men då får vi ha i åtanke att det var återhämtningen efter pandemin som låg bakom uppgången.

Handeln vinnare och tillverkningsindustrin i kris

Stockholmsbarometern avläser det ekonomiska läget hos företag och hushåll i Stockholmsområdet fyra gånger per år. För att konjunkturläget ska betraktas som starkt krävs siffror på 101,1-110 och för att nå dit har Sverige förmodligen en lång uppförsbacke att tampas med.

Samtliga branscher förutom tillverkningsindustrin bidrog till det stärkta stämningsläget under de sista månaderna år 2023. Handeln gick allra bäst, följt av hushållen.

Dystert läge, men sänkta räntor och dämpade prisökningar skapar framtidshopp

- Läget är dystert men hushållen vädrar morgonluft och ser allt positivare på sina ekonomiska förutsättningar. Det beror sannolikt på att räntetoppen är nådd och att Riksbanken förväntas sänka räntan senare i år – samtidigt som inflationen börjar närma sig mer normala nivåer. Prisökningarna på mat och drivmedel har avtagit, vilket får direkta effekter för hushållen, säger Carl Bergkvist.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.