Det Globala distansarbetarindexet för 2023 av cybersäkerhetsplattformen Nordlayer har analyserat var de bästa platserna i världen för fjärrarbetare finns - och fann att Europa dominerade listan med inte bara de 10 bästa platserna, men också de flesta av de övre halvan. Rapporten samlade data från 108 länder. Poängen baserades på olika kriterier inklusive snabb internetanslutning, socioekonomiska fördelar och skydd av mänskliga rättigheter. De huvudsakliga kategorierna är cybersäkerhet, ekonomisk säkerhet, digital och fysisk infrastruktur och social säkerhet.

Sverige ett bra land för att arbeta på distans

Sverige håller 5:e platsen i GRWI (Global remote work index) och visar styrka inom olika områden men utrymme för förbättringar inom andra. Landet presterar bra inom cybersäkerhet (21:a), med omfattande lagar som täcker olika områden av detta aspekt. Ekonomisk säkerhet (7:e) sticker ut, men höga levnadskostnader (79:e) är en oro. Sverige förblir en stark utmanare i rankningen med solid digital och fysisk infrastruktur (9:e) och robust men utmanad social säkerhet (15:e).

Danmark kom på första plats totalt när poäng från de fyra huvudkategorierna - cybersäkerhet, digital och fysisk infrastruktur, social säkerhet och ekonomisk säkerhet - togs med i beräkningen. Nederländerna, Tyskland och Spanien tog 2:a, 3:e och 4:e platsen respektive.

Insikter

Europas norra regioner leder i topp 10 GRWI 2023-rankningen, med Tyskland, Spanien och Portugal på 3:e, 4:e och 6:e platsen. Dessutom består de flesta av den övre halvan av europeiska nationer, förutom Montenegro (74:e) och Bosnien och Hercegovina (83:e).

De högst rankade länderna i den totala GRWI tenderar att vara dyrare att leva i. Ändå har Portugal det minsta avståndet mellan dessa dimensioner, rankas 6:e totalt och 56:e i levnadskostnader, och erbjuder det bästa värdet för pengarna bland de 10 bästa totalt.

Korrelationen mellan cybersäkerhet och social säkerhet, som avslöjades av GRWI-rankningen, fastställer dem entydigt som de främsta prediktorerna för en exceptionell distansarbetsupplevelse.

Marocko leder de afrikanska länderna på 48:e plats totalt, framför allt utmärker sig när det gäller cybersäkerhet och överkomliga levnadskostnader. Trots att de ligger efter i digital och fysisk infrastruktur, gör dess attraktion för turister och låga levnadskostnader det till ett attraktivt alternativ.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.