Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Blockchains i fastighetsmarknaden

Dela artikeln
måndag, 28 maj 2018 0

Lantmäteriet är den myndighet som har hand om markägandet i Sverige. Nu har de för första gången någonsin, i hela världen och i tidshistorien, startat upp ett projekt med att använda Blockchains när man köper och säljer land i Sverige. Detta är alltså första gången ett kommunalt projekt litar på den här tekniken, det kan således också vara en helt ny era för en decentraliserad organisation - tack vare Blockchain som gör så att de kan använda en säker transaktionshantering och ha en säker datalagring.

Vi har snabbt utvecklat oss framåt med tekniken, från en fysisk valuta och lokal handel som vi haft i flera årtionden - till nu digitala transaktioner och digitala valutor. Det är nu möjligt att köpa varor via e-handelsmarknader inom några sekunder - dessutom att det nu börjat integreras digitala valutor mer och mer i vardagen, man märker verkligen att det är ett helt nytt tankesätt som har skapats, när det gäller just valutor och ekonomi. Nu när kryptovalutor dessutom börjar användas mer hos företag, så påverkar det den vardagliga ekonomin också. Först och främst så kan befintliga institution arbeta mer effektivt, då de sparar både pengar och resurser på att använda sig av en digital valuta. En av de bästa sakerna som Blockchain ger till just finansbranschen är en monetär kontroll - med den här tekniken så behöver man inte längre lita på en bank som har hand om pengarna. Istället är pengarna lagrade via internet, som nästan är omöjlig för hackare att nå.

Det viktigaste av allt med just kryptovalutor, är att de kommer kunna ge en banktjänst till de 2 miljarder människorna som bor i världen, utan några banker inblandade. Så oavsett om den specifika människan har råd, kvalificerar sig, eller bor i ett land som saknar bankinstitut - så kommer ändå denna grupp av människor kunna ta del av tjänsten. Man kan se hur snabbt vi faktiskt utvecklas idag - speciellt när det gäller just digitalisering av tjänster och valutor. Vem vet hur världen faktiskt kommer se ut om 10 år - när dessa slags tjänster faktiskt är direkt i vår vardag?

Så hur kommer detta se ut för just fastighetsmarknaden i Sverige?

Lantmäteriet har redan testat Blockchain-tekniken under två år, nu har de börjat anlita volontärer för att köpa och sälja fastigheter på deras egna Blockchain-baserade plattform. Även om Lantmäteriet redan är ett digitaliserat företag, så kan det ändå ta mellan tre till sex månader att teckna ett avtal för att registrera en försäljning. Med Blockchain, så tror Lantmäteriet, att det bara kommer gå på ett par timmar. Dessutom behöver säljaren eller köparen inte ens befinna sig i landet för att affären ska gå igenom, allt sker på den digitala plattformen.

Systemet kommer alltså hjälpa till att snabba på processerna mellan sälj- och köp av fastigheter i Sverige. Dessutom lär det vara säkrare för båda parterna, eftersom allt är molnbaserat via den digitala plattformen. Det finns redan ett antal företag i Sverige som börjat använda Blockchain-plattformar för fonder, SEB är en av dessa banker. Förhoppningsvis tar mer och mer företag i Sverige dessa chanser också, för ju fler människor som investerar i just kryptovalutor - desto större kommer de att växa.

Välj kommun från listan