Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Startupföretaget som tar hjälp av inkubatorer

Dela artikeln
fredag, 08 augusti 2014 0

ThomasLoowMånga nya företag startas varje år men alla överlever inte. En del får en riktigt bra start. Airhelp är ett av dem. De har skapat en onlinekompensationstjänst för de som blir drabbade av försenade flyg. Thomas Lööw är ansvarig för deras verksamhet i norden. De har bland annat tagit hjälp av rådigare på olika företagsinkubatorer. Här delar Thomas med sig av en del av deras erfarenheter.

Airhelp har hittills haft en fantastisk resa säger Thomas. I grunden har de, enligt honom en genial affärsidé, som har fått mycket uppmärksamhet, inte minst i USA. Där har man haft stora problem med att många plan överbokar sina passagerare, vilket så klart drabbar många så att de inte kommer med de plan de har tänkt sig. Så i grunden har det funnits ett stort behov av tjänsten, menar han.

Hur kommer det sig att du är lockad av att jobba just med startupföretag?

- Jo, den stora tjusningen med att vara med i ett startskede är att om man lyckas få ihop ett bra team och träffar rätt så är det en väldigt spännande resa. Det är roligt och utvecklande att få gå från idékreeringstadie till att skapa ett hållbart företag, säger Thomas.

De finns enligt honom flera utmaningar i denna process. Den första utmaningen är när man ska testa sin idé för att se om den är hållbar för fler än sig själv och sina nära.

- Kommersialiseringsprocessen är också den en stor utmaning. Det är viktigt att man är flexibel och anpassar sig efter rådande förutsättningar. Sedan är även finansieringen en vital frågeställning. Det kostar mycket att starta och driva ett företag. Det är kostsamt att driva processer och att kommersialisera sin produkt eller tjänst, säger Thomas.

Ta hjälp av rådgivare

I Sverige har vi en fantastisk möjlighet att kunna utveckla våra företag med hjälp av de företagsinkubatorer som vi har, fortsätter han entusiastiskt. Hans råd är att ta kontakt med en inkubator i närheten av där man bor. Att man berättar om sin idé och får hjälp med att paketera den.

- Det finns även bra analysverktyg idag på webben som man kan använda. Likaså finns det olika affärsnätverksgrupper där man kan få feedback på sina idéer, utan att man behöver gå in på detaljer.

Man kan som sagt få bra feedback av inkubatorerna. Det är en jättebra möjlighet som erbjuds entreprenörerna i Sverige enligt Thomas.

De själva har fått möjlighet att sitta i en av världens mest omtalade inkubatorer nämligen Y Combinator i Silicon Valley. I början var de kopplade till en företagsinkubator i Danmark. Rådgivarna där tyckte att de skulle skicka in sin affärsidé om Airhelp till Y Combinator i Silicon Valley. Sedan kallades grundaren in till en pitch där han på ett par minuter skulle förklara huvudkontentan i sin affärsidé.

- De får in tusentals affärsidéer men Airhelp blev uttagna och har även blivit rankade som en av de bolag med de mest innovativa affärsidéerna vilket självklart är en stor ära för oss och det har varit väldigt bra för oss att få ta del av deras nätverk.

Ämnen

Välj kommun från listan