av Micke Darmell
Micke Darmell
Mötesevangelist på gr8 meetings
0 foruminlägg
8 artiklar
OK, jag rivstartar med lite jobbiga siffror som vi tagit fram tillsammans med analysföretaget 3S: Varje år spenderar svenska tjänstemän tid i ineffektiva möten till en kostnad av 170 miljarder kronor. Det motsvarar runt 5 % av Sveriges BNP.

 

(Tid för att låta det sjunka in. Insert valfri hissmusik.)

170 miljarder. Denna siffra är så hög därför att vi spenderar väldigt mycket tid i möten, möten som i alltför hög utsträckning är dåliga.

I snitt är 30 % av all arbetstid mötestid och för chefer och ledare är den siffran 50-80 %. Trots det har allt för många organisationer av någon anledning en kultur där det är OK att hålla oplanerade möten där det skjuts vilt från höften. För lite tid sätts av till att planera, genomföra och följa upp goda möten. Det brukar betyda att låg kvalitet får kompenseras med hög kvantitet.

Nästan hälften av alla möten saknar tydliga syften och mål. 31 % av mötesdeltagarna kommer att vara osäkra på sin roll under mötet. 44 % går sedan från mötet och är osäkra på vad som egentligen beslutades. Detta kan naturligtvis enkelt undvikas men det krävs bra planering, bra genomförande och bra uppföljning.

I mitt nästa inlägg kommer jag ge några konkreta råd på hur ni enkelt och med detsamma kan skapa bättre möten också i er organisation.

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.