Startsida
av John Knutsson
John Knutsson
jur. kand. på Juristfirma John Knutsson i Malmö
32 foruminlägg
110 artiklar
Skatteplaneringstips i AB #14

 

Kostförmån skall skiljas från representation vilket är en annan sak. Det uppstår ingen kostförmån för den som deltar i en måltid som är en omkostnad för representation i företaget. Läs om fler undantag från kostförmån här.

Om arbetsgivaren betalar den anställdes måltid uppstår – med vissa undantag – en skattepliktig förmån. Om den anställde fått en kostförmån är arbetsgivaren skyldig att ta upp värdet av kostförmånen som underlag för arbetsgivaravgifter och preliminärskatt på den årliga kontrolluppgiften. En skattepliktig förmån ska dock sättas ned om den anställde betalar för förmånen av sina privata pengar.

Exempel: Du betalar 46 kr till arbetsgivaren av skattade egna pengar för förmånen av att bli bjuden på lunch av arbetsgivaren. Ditt förmånsvärde blir 98 kr – 46 kr = 52 kr.

Skatteverket har för beskattningsåret 2020 fastställt skattepliktiga schablonvärden för fri kost enligt följande:

  • helt fri kost (minst tre måltider) 245 kr
  • lunch eller middag 98 kr
  • frukost 49 kr

 

Läs mer på SKV här.

I undantagsfall gäller dock ett högre förmånsvärde än Skatteverkets gränsvärden. En kostförmån kan jämkas uppåt, ett förmånsvärde på en lunch kan t.ex. vara högre än 98 kr. Se kap 2.2.1 i Skatteverkets allmänna råd om ämnet.

Detta kan ske om måltiden är av väsentligt högre standard än en normallunch. Enligt Skatteverkets rekommendationer skall en sådan jämkning av förmånsvärdet uppåt bara komma ifråga i undantagsfall, t.ex. då den anställde haft ett avgörande inflytande över måltidens standard.

 

Obs! Vid representation uppstår aldrig kostförmån. Är det aktuellt med riktiga brakluncher, är det nog därför klokast att försöka kombinera sådana med representation.

Den stora fördelen man har vid kostförmåner är följande:

Exempel: Företagaren äter på hemorten en lunch för 160 kr och betalar med privata pengar vilket blir ett utlägg för företagets räkning. Företagaren får sedan ersättning för sitt utlägg från bolaget. Han får då 160-98=62 kr av bolaget. Resterande 98 kr betraktas som betalning för den kostförmån som uppstått. Genom betalningen reduceras den skattepliktiga förmånen till 0 kr. Den anställde betalar själv således bara 98 kr för att få en lunch som är värd 160 kr. Mellanskillnaden på 62 kr blir en skattefri förmån. Om en sådan lunchförmån på hemorten utnyttjas systematiskt, dvs. om lunch av den kostnaden intas varje arbetsdag under en 5-dagars arbetsvecka, blir värdet av denna förmån ca (5 dagar x 62 kr x 4 veckor plus upp till 3 extra arbetsdagar, en månads arbetsdagar heltid varierar mellan 19 och 23 - så blir det 1426 kr på en månad med maximalt antal arbetsdagar i en heltidsanställning för den anställde. 

1240 (20 arbetsdagar) + 186 kr (3 arbetsdagar) beräknat på 62 kr per dag = 1426 kr

Fria måltider utan kostförmån

Som nämndes i inledningen av artikeln uppstår inte kostförmån i vissa fall - även om arbetsgivaren betalar måltiden. Exempel på situationer är:

  • Fri frukost på hotell vid övernattning på annan ort
  • Fri kost på allmänna transportmedel
  • Måltid vid representation
  • Måltid vid intern kurs/konferens

Här gäller dock särskilda krav. Läs vidare på Skatteverket, de har en lång rad av exempel på sin informationssida, se länk.

Vi återkommer närmare om representation i kommande del. Artikeln om representation kan du läsa här: Avdrag för representation

Läs i Skatteverkets rättsliga vägledning om kostförmån.

Tips # 15: Tjänstebil, privatbil, leasingbil, trängselskatt och parkeringsplats - här reder vi ut vad som är bäst

Visa kommentarer 3
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.
| Anmäl | 1 år sedan
Hur skulle man bokföra detta med lunch på 160 kr där den anställde betalar 98 kr?
| Anmäl | 1 år sedan
Hej Johan! Det är bättre du ställer bokföringsfrågor i forumet istället så har fler möjlighet att se frågan och svara: https://www.foretagande.se/forum/bokforing-skatter-och-foretagsformer
| Anmäl | 1 år sedan
Hej Patrik
Tack för svar. Frågan är redan ställd i forumet för två år sedan av en annan person.
https://www.foretagande.se/forum/bokforing-skatter-och-foretagsformer/52146-hur-bokfora-skatteplaneringstips-i-ab-14-kostforman-utlagg
Dock är det ingen som svarat än. Jag kan såklart göra ett till försök.