Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Hälsofrämjande ledarskap - Fyra saker som Teletubbies lärde mig

Dela artikeln
måndag, 18 januari 2010 3

Lär dig hälsofrämjande ledarskap från TeletubbiesAtt det är viktigt med hälsofrämjande ledarskap är nog de flesta överens om, oavsett om det är din egen hälsa eller andras hälsa det handlar om. Jag har genom min dotter fått tillfälle att återbekanta mig med Teletubbies och slogs av att dessa fyra färgglada karaktärer i Teletubbyland besitter en hel del visdom om hälsofrämjande ledarskap.

Varför hälsofrämjande ledarskap?

Innan vi ger oss i kast med Tinky Winky, Laa-Laa, Po och Dipsy så låt oss stanna upp för ett ögonblick och påminna oss om anledningen till att vårt ledarskap bör vara hälsofrämjande. En god vän till mig sa "om du inte har hälsan så har du ingenting". Punkt, slut, nog med argumentation!

Att skapa hälsa inom vår egen varelse och hos människorna omkring oss är en av ledarens viktigaste uppgifter. Hälsa och hög livsenergi är grundplattformen som resten av vår livsglädje och lycka står på. Utan denna grund blir bygget rangligt.

Fyra färgglada ledare

Så raskt över till våra fyra punkter. Vi påminner oss om att frågan var; vad kan Teletubbies lära oss om hälsofrämjande ledarskap?

Lärdom 1

Goda relationer och att göra saker tillsammans är medlet, anti-doten och pillret som håller det sjuka borta. Det finns få saker som minskar till exempel stress så mycket som att göra saker tillsammans med andra och att ha ett rikt socialt liv. Detta vet våra våra vänner i Teletubbyland. Oavsett avsnitt så delar de glädje, sorg och framgångar med varandra.

Tips för ditt ledarskap: Bygg och vårda goda relationer. Relationer är till för att expandera upplevelser. Dela saker med varandra, både jobb och annat som inte rör jobbet.

Lärdom 2

Musik skall byggas utav glädje, sjöng Lill Lindfors och även om Teletubbies inte sjunger det rakt ut så är gläjden inbyggd i hela deras varande och blir en viktig del i budskapet om hälsofrämjande ledarskap. Att ha kul och att leda är kraftfulla hälsopiller. Lek är vägen mellan kaos och ordning, hävdar den finske hjärnforskaren Matti Bergström.

Tips för ditt ledarskap: Likt en vattenspridare, bli en gläjdespridare. Får du inte tillräckligt, så ge lite mer. Gäller glädje precis som kärlek. Ställ frågor till dig själv som "vad njuter jag mest av i mitt liv nu?" eller "vad är jag mest exalterad över i mitt liv just nu?". Eller om det känns som en utopisk fråga; "vad skulle jag kunna vara exalterad över i mitt liv just nu?".

Lärdom 3

Den tredje pusselbiten i det hälsofrämjande ledarskapet är nyfikenheten och upptäckarglädjen. Att se på sin livskamrat med ögon som om du inte sett henne eller honom förut kan göra under för er relation, att se på ditt arbete eller ditt ledarskap med nyfikna och vidöppna ögon kan göra under för din effektivitet, framgång och ditt välmående. Tinky Winky, Laa-Laa, Po och Dipsy är världsmästare på detta. Upptäckten av en vattenkanna i trädgården blir förstasidestoff i Teletubbyland!

Tips för ditt ledarskap: Stärk ditt hälsofrämjande ledarskap genom att tvinga dig själv att se på saker och ting med nya ögon. Ta en annan väg till jobbet, ställ en ny fråga till människorna omkring dig eller använd datormusen med motsatt hand.

Lärdom 4

I huset i Teletubbyland finns Noo Noo, en humoristisk dammsugare som håller rent efter Teletubbies. Vi skulle kunna göra visdomen "städa upp din skit och gör det omgående" till en femte punkt om hälsofrämjande ledarskap, men här var det jag ville lyfta fram att våra fyra färgglada vänner ägnar sig åt det som de är bra på, se ovan, och låter Noo Noo sköta det som de inte är bra på. Alla känner sig viktiga, får utlopp för potential och mår bättre.

Tips för ditt ledarskap: Gör det du är bra på och låt andra göra det dom är bra på. Utan att förlora upptäckandet och nyfikenheten i att prova nya saker, se till att delegera. Använd dina styrkor och låt andra använda sina.

Avslutningsvis om hälsofrämjande ledarskap

Så har du inte en DVD, eller annat media, hemma - ge dig iväg till närmaste videobutik och hyr en timmes barnslig underhållning och vuxen ledarskapsvisdom! Ditt hälsofrämjande ledarskap kommer att tacka dig.

Kommentarer

 • Totte
  Totte lördag, 20 februari 2010

  Haha bra upplägg på artikeln!

 • Markus Amanto
  Markus Amanto torsdag, 18 februari 2010

  Hej Sinnenas Teater,
  Tack för din kommentar.
  Det låter härligt att höra att du upplever att även svårt sjuka kan ha en enorm livsglädje!
  Jag vet inte riktigt vad du menar med att vi ändå är "ganska futtiga i grund och botten", så med risk för att jag feltolkar det du skriver så vill jag framhålla att jag håller med om att vi är ganska små som individer om vi sätter oss i relation till Universum eller Guds storhet (om vi är troende), men samtidigt anser jag att vi som människor har en fantastisk potential och ett stort värde som går långt bortom futtigheten.
  Varma hälsningar från ett Teletubbies-fan,
  Markus :o)

 • Sinnenas Teater
  Sinnenas Teater tisdag, 19 januari 2010

  "Hälsa och hög livsenergi är grundplattformen som resten av vår livsglädje och lycka står på. Utan denna grund blir bygget rangligt"

  Kanske ska vi lämna "Teletubbies nivån" Och inse att även svårt sjuka kan ha en enorm livsglädje och har vett att ta tillvara varje dag.
  Oavsett hur vi bygger och med vad vi bygger, så finns rangligheten där, även om konstruktionen är bra, så är vi ändå ganska futtiga i grund och botten.

Välj kommun från listan