av John Knutsson
John Knutsson
jur. kand. på Juristfirma John Knutsson i Malmö
2 foruminlägg
112 artiklar

Vad är ett aktieägaravtal?

Aktieägaravtal är en form av samarbetsavtal eller kompanjonsavtal, mellan delägarna i ett aktiebolag. Förutom genom bolagsordningen, som är ett offentligt dokument och som i princip brukar vara begränsat till att innehålla information kring vissa ämnen, kan parterna reglera sina rättigheter och skyldigheter i förhållande till varandra genom ett dokument som inte behöver vara offentligt, ett s.k. aktieägaravtal.

Ni bestämmer själva vad ni vill reglera i ert avtal. Men en del frågor bör ni överväga. Där X angetts skall ni fylla i och i samband med vissa bestämmelser i detta aktieägaravtal måste ni välja alternativ. Är det någon bestämmelse i detta aktieägaravtal som ni inte vill ha med, rådgör med jurist.

Aktieägaravtal

Vill ni vara säkra på att det blir rätt?

Låt en av våra expertjurister skräddarsy ditt aktieägaravtal. Prisvärt, tryggt och snabb leverans.

Läs mer och beställ här

Varför skriva ett avtal?

I aktiebolag med ett begränsat antal aktieägare är det lämpligt att skriva ett aktieägaravtal för att reglera hur parternas samarbete i bolaget ska gå till. Finns det olika ägargrupperingar kan det finnas anledning att upprätta flera avtal. I ett aktieägaravtal regleras bland annat hur bolaget ska finansieras, hur beslut ska fattas och vad som ska hända om någon vill lämna bolaget eller om någon blir sjuk eller dör. Det är också vanligt att skriva an klausul hur man ska förhålla sig om en extern finansiär vill köpa företaget. Det är också bra att reglera hur det praktiska arbetet ska gå till och ansvarsområden, arbetsinsatser, löneuttag och semestrar.

Se även: Mall för aktieägartillskott

Mallen för aktieägaravtal är helt gratis.

Ladda ner mall

Ladda ner mall för Aktieägaravtal (Word)

 

Ladda ner mallen här

Ladda ner mall för Aktieägaravtal (ODT)

Aktieägaravtal

Vill ni vara säkra på att det blir rätt?

Låt en av våra expertjurister skräddarsy ditt aktieägaravtal. Prisvärt, tryggt och snabb leverans.

Läs mer och beställ här


Notis: När du vill spara mallen aktieägaravtal för att ladda upp eller mejla till någon, så rekommenderar vi att du laddar ner något av följande gratisprogram: CutePDF-Writer eller PDF-creator (En ny skrivare kommer att synas när du installerat och väljer att skriva ut genom att trycka på knappen "skriv ut" i mallen. Nu kan du spara filen som en pdf på din hårddisk. Originalfilen du laddat ner ovan sparar du på din dator tills nästa gång du ska använda den.)

Adobe readerHär kan du ladda ner den senaste versionen av Adobe reader. (Dokumentmallen aktieägaravtal fungerar bäst i den senaste versionen.)

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.