Startsida
av Monica Ivesköld
Monica Ivesköld
0 foruminlägg
12 artiklar
Del ett i vad som skapar lycka hittar du här

 

När jag frågar folk om de är lyckliga svarar de ibland:

- Tja det är jag väl, tror jag.

Vad skulle du svara?

Är du lycklig?

 

Hur definierar du lycka?

Enligt forskningen säger endast 20% av alla tillfrågade att de verkligen är lyckliga.

Samtliga dessa har alltid 5 svar på frågan ”varför”.

Idag ska du få nr 1 av dessa svar

 

Första viktiga frågan är alltid:

VEM är du?

Bokus.com har mer än ett hundratal böcker i personlig utveckling. Amazon lär ha över 150.000 böcker i ämnet. Själv har jag skrivit boken ”FramgångsRIK & Lycklig”. Frågan är, går det att läsa sig till lycka?

Jag tror att det delvis går, men det räcker inte att läsa. Inlärning handlar sällan om att läsa. Det handlar om att göra.

Så vad ska du göra för att bli lycklig?

Du bör börja med att ta reda på vem du är. Jag menar inte vilket ditt namn är, eller ditt yrke, som de flesta människor identifierar är svar på fråga VEM.

När jag kör utbildning i Utvecklande Ledarskap (jag är certifierad handledare via Försvarshögskolan), brukar vi diskutera denna fråga. VEM är du? Hur presenterar du dig för din omgivning?

Hur intressant är det att veta att jag heter Monica, är gift, har 2 barn och 4 barnbarn och arbetar sedan 30 år tillbaka som effektivitetskonsult mm?

Tänkte väl det! Inte speciellt upphetsande, egentligen. Ändå är det viktigt att ta reda på vem jag är – i vissa sammanhang.

Vårt namn, speciellt förnamnet, är oss kärt. Så när jag presenterar mig, gör jag det självfallet med mitt namn - Monica.

Däremot gör jag något annat också. Jag berättar VAD jag gör för mänskligheten, vad jag kan göra för dig och hur unik jag egentligen är. Alla människor är unika, således både du och jag.

Frågan är HUR unik är du? Vad är det som gör dig annorlunda mot någon annan? Har du funderat över det?

Det kan vara olika saker vid olika tillfällen.

Att göra en intressant presentation över VEM du är, kallas för att skapa en pitch, eller en ”hisspresentation” eftersom den inte får ta fler sekunder än vad det tar att åka hiss. Du behöver ha ett antal olika hisspresentationer på lut, beroende på var du är och till vem du vänder dig.

Sedan behöver du ha något som vi kallar för USP – Unique Selling Point. Det betyder att du letar upp exakt vad det är som gör dig unik.

Låt mig ta ett exempel. Jag utbildar människor via digitala utbildningar. Det kan många andra också göra. VAD exakt i detta gör mig unik? Jo jag är en av de få i Sverige som har gjort detta redan i slutet på 80-talet. Det fanns faktiskt digitala utbildningar redan då. Jag är en av de första 20 i Sverige som då blev certifierad handledare för distanspedagogik, jag har 10-års specialistutbildning i bildanalys och har stått i 16 år som amatör på revy- och musikalscener. DET gör mig unik. Inte så många, som arbetar med digitala utbildningar, har just den kompetensen och erfarenheten.

När jag arbetar som effektivitetskonsult, är min USP att jag är utbildad mjukvarutekniker, verksamhetsanalytiker och har arbetat med effektivitet i över 30 år. Det har kanske inte någon annan konsult gjort. Min unicitet är också att jag blivit headhuntad av många stora verksamheter såsom IBM eller Lernia för min kompetens kring effektivitet.

Nu till dig!

Sätt dig ner och fundera över exakt VAD är det som gör dig unik? VEM är DU? Skapa din pitch, gärna flera olika. Vilken är din USP?

Min pitch när det gäller effektivitet är exempelvis för alla som arbetar med administrativa jobb:

”Jag hjälper dig frigöra 6 timmar per vecka så att du kan ägna tid åt sådant som gör dig glad, och ändå leverera exakt de resultat som du gör idag i ditt jobb, utan stress”.

VAD exakt är din pitch?

Skriv det som du kommer på och spara alla pitchar. Lär dig dem utantill och du har ett batteri med svar på frågan VEM är du.

Lycka till!

Del 3 i hur du skapar lycka

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.