av Redaktionen
Redaktionen
Författare på Foretagande.se
46 foruminlägg
1193 artiklar

Vad gör smarta människor smarta? Vad har de gemensamt? Här är fem goda vanor som bland annat Einstein hade, men vi tar även en titt på dåliga vanor som är verkar vara vanligare hos dessa personer.

 

För några dagar sedan såg jag en intervju med Linda Leopold, en svenska författare som skrivit boken, Smartast I Världen: IQ-sällskapen Från Insidan. Hon ville bli smartare. Efter att ha klarat Mensa testet, blev hon en del av sällskapet och träffade människorna med högst IQ i världen. Detta fick henne att fråga sig, "Hur blir man egentligen den smartaste i världen?"

Jag har ännu inte läst hennes arbete, men dessa fem egenskaper är en bra början till svaret på hennes fråga.

Intelligent ihärdighet 

Trivia: Beethoven fick höra att han aldrig skulle bli framgångsrik. Thomas Edison försökte göra en glödlampa mer än tusen gånger. Bill Gates första företag misslyckades.

Misslyckanden avskräcker inte smarta människor. Om de skulle ha slutat just där och då, hade vi aldrig hört talas om deras namn i dag. Så ja, smarta människor är långlivade.

Är det tillräckligt att vara ihärdig? Boken, The Art of Doing, säger att det inte räcker... Intelligent ihärdighet innebär att: När något misslyckas, insisterar inte en högpresterande person på att fortsätta med det. Denne vrider och vänder på olika strategier och ser på uppgiften ur en annan synvinkel.

Tips hur du utvecklas personligen

De sätter upp mål

Forskning som gjorts på över hundra deltagare, såsom företagare, utbildare, vårdpersonal och andra från olika delar av världen visar att när man sätter upp mål så bidrar det till framgång. Att sätta upp mål, skriva ner dem, formulera åtgärder och även dela med sig av dessa mål med vänner hjälper en att faktiskt uppnå dessa mål.

Hur du målsätter dig personligen och i företaget

Konstant läsning

Trivia: Steve Jobs älskade att läsa. De böcker han läste gav honom idéerna som är grunden för Apple idag. Här är några böcker som inspirerade honom. Einstein var även han en stor läsare. Vi vet inte hur många böcker han har läst under sin livstid men här är några bilder på hans bibliotek som kan ge en uppskattning.

Forskning om läsningens effekter på hjärnan visade att läsning kan hjälpa barn att kompensera blygsamma nivåer av kognitiv förmåga genom att man bygger upp sitt ordförråd och sin allmänbildning. Så vad innebär detta? Läsning gör en smartare.

En annan Stanford forskare visade att olika former av läsning (kritisk, litterär eller skönlitteratur) leder till en ökning av blodflödet till hjärnan. Dessutom flyter blodet även till de delar av hjärnan som för tillfället inte används.

Självdisciplin

Trivia: Bill Clinton, Margaret Thatcher, Thomas Edison sägs alla ha sovit 4-timmar per natt.

Hade de insomnia? Nej. Tycker de inte om att sova? Det är jag säker på att de gör. Men det är det som skiljer dem från andra. De är självdisciplinerade människor. Brian Tracy beskriver ordet som förmågan att göra det du vet att du ska göra, oavsett om du känner för det eller inte. Jag är säker på att dessa människor skulle ha föredragit att sova längre, men de skulle förmodligen inte ha uppnått samma saker om de haft längre zzz.

Något som kan vara av intresse är att: IQ-nivån är en bra indikator på andelen oskulder bland ungdomar. Forskning visar att ungdomar med högre intelligens hade fördröjd sexuell aktivitet. Det beror inte på bristen på intresse, utan snarare på att de senarelagt sitt intresse i tron om att det kan leda till negativa konsekvenser.

18 saker om kreativa människor du bör känna till

Självkännedom av ens kunskap

Intelligenta människor har metakognitiva färdigheter. Termen låter kanske tung eller kanske inte betyder någonting så låt oss förenkla den. Smarta människor vet om vad de vet och de är medvetna om hur de fick den kunskapen. Det är denna färdighet som gör att smarta människor enkelt kan överföra och anpassa sina kunskaper.

Så vi har nu en ganska bra uppfattning om vilka vanor som vi kan lära av från smarta människor... Men vänta, smarta människor har även dåliga vanor och här är några av de vanligaste.

Drickande

Trivia: Edgar Allan Poe var medicinskt diagnostiserad alkoholist.

Forskning som gjorts i Storbritannien av National Child Development Study visar att intelligenta människor tenderar att konsumera mer alkohol än de med lägre intelligens. Och forskningen visar inte något resultat vid milt drickande utan bara vid riktigt berusningsdrickande och när man blir full.

Droganvändning

Trivia: Steve Jobs och Bill Gates tog LSD i sina yngre år. Sigmund Freud och Thomas Edison missbrukade kokain.

Studien från National Child Development Study visar också att barn med högre IQ tenderar att missbruka droger mer än de med lägre IQ.

I Silicon Valley används droger för att öka kreativiteten

Somnar sent

Forskning om förhållandet mellan IQ och ens dygnsrytm visar att barn med högre IQ tenderar att somna senare än de med lägre IQ. Psykologen Satoshi Kanazawas forskningsteori innebär att personer med intelligens över genomsnittet är nattugglor som finner stimulans under dygnets senare timmar medan de med genomsnittlig eller under genomsnittlig intelligens har sömnmönster som liknar våra förfäders som steg upp och la sig med solen.

Ångest

Forskning visar att högre intelligens är förknippad med hög ångest. Undersökningarna föreslog även att oro utvecklats tillsammans med intelligens hos människor. Genom att vara orolig och att vara medveten om de möjliga faror som finns så har vi högre överlevnadsgrad. Hmmm ... oro är kanske inte så illa ändå.

Ett varningens ord: Även om smarta människor uppvisar dessa dåliga egenskaper så kommer de inte göra dig smartare om du följer dem!

*** Dessa egenskaper är baserade på information från Online-Phd-programs.org (Bild öppnas i nytt fönster)

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.