av Redaktionen
Redaktionen
Författare på Foretagande.se
46 foruminlägg
1205 artiklar

 

Men hur lätt är det egentligen att bevisa något så mångfacetterat och stort som en döende planet när man har så mäktiga fiender med egna intressen? Vad man än tycker om Al Gore så är han ändå den passionerade miljökämpen som vigt sitt liv åt agera istället för att acceptera, och det är den Al Gore som vi skall prata om i den här artikeln.

Politiskt arv

Sina grundläggande politiska värderingar fick Al redan som liten pojke då hans far var senator och hans mor var en av de första kvinnorna som tog examen vid Vanderbilt University Law School. Själv så försökte Al Gore gå sin egen väg, och meningen var att han skulle ha studerat till författare innan han ändrade sig och bytte huvudämne till statsvetenskap.

Den perfekta ledaren är inte perfekt

Allt gick inte som på räls för Albert, som är den långa versionen av hans namn. Under sitt andra år på Harvard så tillhörde han den nedre delen av sin klass vad gäller betyg och ägnade sig hellre åt att titta på tv, spela biljard och röka marijuana. Knappast en bakgrund som man förknippar med den Al Gore som idag verkar för miljö och rättvisa, den man som utstrålar moral och etik.

En vändpunkt kan framkalla passion

Men så under sitt sista år vid Harvard så hände något som skulle förändra Al Gores liv. Efter att ha lyssnat till Roger Revelles föreläsningar om global uppvärmning så tedde sig framtiden plötsligt kristallklar för Al; en låga tändes i Al Gores hjärta som skulle bli hela världen till gagn, en låga som skulle brinna för det moraliska ansvar människan har i den värld som man långsamt var på väg att förstöra.

En annorlunda politiker

 

År 2007 kom kvittot på Als insatser som miljöaktivist när han fick motta Nobels fredspris efter att ha fått världen att öppna ögonen och inse att moder jord inte kommer att bry sig om vem som har flest guldtackor i garderoben när smogen ligger så tät över atmosfären att solens ljus inte längre kan tränga igenom. Gore har efter sin långa politiska karriär förstått vad som behövs för att kunna påverka människor. Skillnaden mot en vanlig politiker är at att Al Gore representerar något större än ett vanligt politiskt parti med åsikter, han är en företrädare för något som vi alla är beroende av och som är en förutsättning för att våra avkommor skall kunna föra den mänskliga facklan vidare.

En ledare står för sin sak

För även om klimathotets exakta allvarsgrad är svår att avgöra så kan vi nog ändå vara överens om att det är något som inte stämmer med vår planet. Al Gore sitter inte tyst och tittar på, han kämpar för det han tror på och han är beredd att ta konsekvenserna för det. Ledare agerar, och när det gäller klimathotet så är kostnaden för att försöka lösa problemen nu liten jämfört med vad de kommer att vara om 30 år när människans misstag kanske inte längre går att reparera. Att vara ledare är att stå upp i motvind och snålblåst för sin sak. Klimathotet har aldrig varit mer skrämmande tack vare Al Gore.

 

Läs om fler unika ledare här

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.