av Marcus Frödin och Stefan Olsson
Marcus Frödin och Stefan Olsson
0 foruminlägg
5 artiklar
Låt oss presentera din livsbild och livsupplevelse

 

Har du tänkt på hur det kommer sig att du egentligen mår bra eller dåligt i det stora hela? Det finns så klart massor av anledningar. Gemensamt för dessa anledningar är att många av dem handlar om hur din livsbild förhåller sig till din livsupplevelse.

Din livsbild innefattar hur du tycker att ditt liv borde vara, baserat på krav, önskemål och förväntningar som du upplever från dig själv och andra. Din livsupplevelse är helt enkelt hur du upplever att livet är för stunden. Utan att tänka på det stämmer du hela tiden av den upplevelse du har mot din livsbild.

Vi vill peka på hur inte bara inre krav, föreställningar och förväntningar påverkar hur en människa mår, utan också de saker du bestämmer dig för att du vill ha och önskar få ut av livet. Det kan innefatta allt från små önskemål och planer du skapar i det dagliga, till drömmar och kanske visioner eller idealbilder.

Du kan medvetet påverka din livsbild, men det mesta i den har du antagligen tagit till dig mer eller mindre omedvetet, genom din historia, dina erfarenheter och påverkan från andra människor som spelar eller spelat en stor roll i ditt liv. I livsbilden ingår också vad du vill och önskar få ut när det gäller dig själv och livet.

Upptäck hur glappet påverkar dig

Om din livsbild och din livsupplevelse skiljer sig mycket åt från varandra, får du lätt en känsla av otillräcklighet, missnöje eller obalans. När de överensstämmer är de flesta i hög grad nöjda med livet.

Områden det är bra att må bra inom

 

Om en cykels hjul är runda och välbalanserade, så går cykeln snabbare och enklare framåt på vägen. Samma sak gäller de viktigaste områdena i ditt liv. Ditt liv är cykeln. Tänk dig att hjulets ekrar delar in ditt liv i olika bitar som var och en representerar ett område. De olika delarna kan kallas exempelvis relationer, hälsa, jobb, pengar, personliga intressen, och så vidare – välj själv de områden som är viktiga för dig.

Livshjulet kan göra det lättare att få överblick och prioritera vilka utvecklingsområden som är viktiga för dig just nu. För precis som du vet att ett välpumpat och jämnt format cykelhjul skulle rulla mycket snabbare, enklare och bättre framåt oavsett i vilken terräng du är och vart du försöker cykla, kan ditt liv rulla på lättare. Att cykla kan verkligen vara helt fantastiskt. Visst har du också varit med om tillfällen när du trampat på ordentligt och känt att du fått upp så bra fart att du snart kan rulla på av bara farten? Du tittar ut över landskapet och njuter av luften, ljuden, dofterna och den härliga utsikten. I uppförsbackarna går det hyfsat lätt och i nerförsbackarna får du så bra fart att du ibland väljer att bromsa så att de du vill ha sällskap med hinner med. Du styr själv din egen takt och är herre över din cykel. Vad vi vet, så får du bara en cykel. Åtminstone som den unika person som du är just idag. Hur nöjd kommer du att vara när du har balanserat dina däck och håller cykeln i god form?

Delarna i ditt livshjul

Inom varje del av ditt livshjul har du en bild av hur du skulle vilja att det var, liksom en uppfattning om hur det är idag. Hur du ser på de olika glapp som uppstår däremellan avgör hur du mår i förhållande till respektive del av ditt liv, till varje livsområde. Vi har identifierat sex områden som vi anser är delarna i livshjulet för personligt entreprenörskap:

Din Tankevärld
Ditt Mående
Din Tid
Dina Relationer
Ditt Arbetsliv
Dina Pengar

Dessa sex bitar har framkommit som generellt viktiga områden genom frågor och önskemål som ofta tagits upp av de människor vi har frågat och arbetat med under årens lopp. I boken Må bra under tiden du lyckas beskriver vi utförligare hur personligen kan arbeta med var och en av delarna för att du ska må bra under tiden du lyckas med det du vill, oavsett vad det är.

Fyra sätt att hantera glappet

Generellt finns det fyra sätt för att hantera glappet mellan din livupplevelse och din livsbild. Vilka känner du igen från din vardag?

1. Beskyllning

 

Aaahhh, visst är det behagligt att skylla ifrån sig när någonting inte är som vi vill att det skall vara? Allra skönast verkar det vara att skylla på saker utanför sig själv. Hemska händelser, gärna helt utanför egen kontroll. Då har ju skillnaden mellan där man är och varman skulle vilja att man vore ingenting med en själv att göra. Händelser kan inte heller säga emot eller förklara sig, så det är ju toppen.

2. Ändra det du gör

Du kan också välja att förändra något i din vardag, dina livsvillkor, vanor eller handlingar. Dessa förändringar ger direkt respons i din livsupplevelse, som då i högre grad kan börja matcha drömmarna och målen i din livsbild. Har du tänkt på att det faktiskt kan vara fullt möjligt att uppnå dem? Kanske är du ibland bara några beslut eller handlingar ifrån.

3. Ändra din livsbild

Här handlar det om att ändra dina mentala regler för hur du anser livet borde vara. Genom att i högre grad göra om din livsbild så den stämmer med din livsupplevelse, kan du enkelt bli av med många jobbiga känslor. Känslorna kommer ju när du upplever att glappet mellan dessa båda är stort.

4. Acceptera och fokusera framåt

Om du verkligen vill leva enligt din livsbild, men din livsupplevelse i vardagen är annorlunda, är det bästa du kan göra att först acceptera livsupplevelsen som den är just nu. När du har accepterat nuläget fullt ut ser du inte längre läget som en brist, och du kan lättare släppa det i tanken. Då är du fri att fokusera framåt för fullt igen. Du styr alltså snabbt om din fulla uppmärksamhet till det läge du vill uppnå, och håller kvar fokus där. Eftersom du redan har accepterat att det är annorlunda just nu kan du slappna av och må bra i nuläget.

Så gå ut nu och må så bra som bara du kan under tiden du lyckas. Lycka till!

Taggar:

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.