Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Avdrag för motion och friskvård

Dela artikeln
torsdag, 22 mars 2018 1
Gymkort är avdragsgillt för anställda, men inte för dig som driver enskild firma Gymkort är avdragsgillt för anställda, men inte för dig som driver enskild firma

Avdrag #6

Kostnader för de anställdas motion och friskvård är normalt avdragsgilla. Om friskvården är av enklare slag kan den räknas som en personalvårdsförmån som är skattefri för den anställde. Det kan exempelvis vara enklare former av massage.

Personalvårdsförmåner som motionsaktiviteter är avdragsgillt. Du kan exempelvis köpa ett årskort på ett gym och dra av detta i företaget. Men, skattefriheten förutsätter att förmånerna erbjuds samtliga anställda och att motionsformen är av enklare slag och av mindre värde. Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen står det nu klart att också dyrare sporter som exempelvis golf och ridning ska omfattas av friskvårdsbidraget, så har inte tidigare varit fallet. Läs mer här.

Kommentar om avdraget

Om du istället hade köpt ditt årskort på gymmet med din egen lön, hade du ju först fått betala kommunalskatt och arbetsgivaravgifter innan du betalar gymkortet. Nu slipper du det givetvis genom att medlemskortet är avdragsgillt i företaget. Således kan du lyxa till det istället och köpa ett årskort på ett dyrt gym och du betalar ju således i praktiken inte mer än ungefär hälften med dina privata pengar jämfört med om du betalat gymkortet med lön. Högsta förvaltningsdomstolen har aldrig bedömt frågan om vad som avses med mindre värde, men för ett årskort till ett gym anses gängse marknadspris åtminstone 5000-7000 kr i storstadsområdena.

Om den anställda har kostnad för till exempel gym, ridlektioner eller annan motion kan arbetsgivaren mot kvitto betala ett skattefritt friskvårdsbidrag om maximalt 5000 kronor per år. Detta är ett totalbelopp som gäller den anställdas utgifter för både motion och annan friskvård. Läs mer här.

Observera dock att friskvård inte är avdragsgillt för enskilda näringsidkare och handelsbolagsdelägare, eftersom de inte räknas som anställda. Detta är en nackdel med företagsformerna enskild näringsverksamhet och handelsbolag jämfört med aktiebolag.

Är ni osäkra om er motion är avdragsgill eller ej, ställ frågan i forumet eller kontakta en skattejurist, exempelvis författaren till denna artikel, så kan vi bedöma just ert val av motion i ljuset av praxis från Skatterättsnämndens praxis/Högsta förvaltningsdomstolens domar.

Du kan läsa en fördjupning i ämnet motion och annan friskvård i Skatteverkets rättsliga vägledning, läs här.

Avdrag #7: Representation

Kommentarer

  • Lugnets Allfix
    Lugnets Allfix söndag, 09 december 2018

    Jag driver enskild firma och har en anställd, kan jag göra avdrag för min anställda men inte för mig själv?

 

Välj kommun från listan